Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Klausa a Lisabonskú zmluvu je už možné si staviť

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká stávková kancelária Fortuna už ponúka možnosť uzatvoriť stávku na to, či český prezident Václav Klaus podpíše, alebo nepodpíše Lisabonskú zmluvu.

Kurz na to, že Klausov podpis sa pod reformným dokumentom nakoniec objaví, sa pohybuje na úrovni 1,7, na to, že nepodpíše je vypísaný kurz 1,9. Ostatné stávkové kancelárie v reakcii na Fortunu uvažujú o podobnom kroku, no pred októbrovým summitom Európskej únie to zrejme nestihnú.

Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu. Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili začiatkom októbra Íri a v sobotu ju podpísal poľský prezident Kaczynski, čaká sa už len na podpis prezidenta Klausa.

Ten odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať, pričom argumentuje čakaním na rozhodnutie českého ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu. Minulý týždeň navyše Klaus prišiel s požiadavkou, aby reformný dokument právne chránil platnosť Benešových dekrétov a zabránil tak ďalším majetkovým požiadavkám Nemcov odsunutých zo sudetskej oblasti po druhej svetovej vojne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu