Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Barroso: Klaus by si mohol prestať vymýšľať a podpísať to

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v utorok vyzval českého prezidenta Václava Klausa, aby si v tomto čase už nevymýšľal ďalšie prekážky brániace ukončeniu ratifikačného procesu Lisabonskej zmluvy.

Stalo sa tak na tlačovej konferencii v Bruseli po rokovaní s českým premiérom Janom Fischerom. Barroso vyzýva Klausa, aby reformný dokument podpísal a nezvyšoval tak napätie v celej Európskej únii. Šéf EK zároveň odmietol znovuotvorenie procesu ratifikácie Lisabonskej zmluvy a označil takúto možnosť za "absurdnú a bizarnú".

"Očakávame, že Česká republika bude rešpektovať svoje záväzky. Nie je predsa v nikoho záujme, a najmenej v záujme Česka, aby sa veci zdržiavali," vyhlásil viditeľne nabudený Barroso. Ako dodal, "dobrá viera a spolupráca na základe lojality sú základnými princípmi európskeho a medzinárodného práva".

Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu. Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili začiatkom októbra Íri a v sobotu ju podpísal poľský prezident Kaczynski, čaká sa už len na podpis prezidenta Klausa. Ten odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať, pričom argumentuje čakaním na rozhodnutie českého Ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu. Minulý týždeň navyše Klaus prišiel s požiadavkou, aby reformný dokument právne chránil platnosť Benešových dekrétov a zabránil tak ďalším majetkovým požiadavkám Nemcov odsunutých zo sudetskej oblasti po druhej svetovej vojne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu