Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Šéf EP bude presviedčať Klausa kvôli Lisabonskej zmluve

Jerzy Buzek, predseda Európskeho parlamentu
Jerzy Buzek, predseda Európskeho parlamentu

BRUSEL - Českého prezidenta Václava Klausa, posledného európskeho lídra, ktorý ešte nepodpísal Lisabonskú reformnú zmluvu, navštívi v piatok predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek. Ich stretnutie by malo prelomiť sériu neúspešných pokusov hovoriť s tvrdohlavým Klausom o podpise kľúčového dokumentu.

Po tom, ako v Írsku prešlo referendum umožňujúce ratifikovať Lisabon, sú Klaus a jeho poľský kolega Lech Kaczynski poslednými prekážkami k úplnej aplikácii nového dokumentu pre všetky členské štáty európskeho 27-členného bloku. Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt, ktorý v súčasnosti predsedá celej únii, v stredu uviedol, že sa mu opakovane nepodarilo skontaktovať sa s Klausom.

Vo štvrtok sa ale rozhovor uskutočnil. "Telefonoval som dnes (vo štvrtok) s prezidentom Klausom... ohľadom podpisu Lisabonskej zmluvy," povedal Reinfeldt.

Lech Kaczynski medzičasom zverejnil stanovisko, podľa ktorého by mal zmluvu podpísať v nedeľu, aj toto tvrdenie však už spochybnil jeho brat a poľský opozičný líder Jaroslav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu