Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Urbáni: Klaus chce Čechov v Európe izolovať

Milan Urbáni
Milan Urbáni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Českí občania by sa podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Milana Urbániho (ĽS-HZDS) mali pýtať svojho prezidenta Václava Klausa, prečo nechce podpísať Lisabonskú zmluvu a či chce Čechov v Európe izolovať.

"Nemali by sa ho pýtať orgány EÚ, ale českí občania. Ak zmluvu nepodpíše, nebude mať každá krajina komisára. Aby v EÚ mohla nabehnúť spoločná obrana a spoločná zahraničná politika, treba sa Klausa a Čechov pýtať, prečo to kazia,“ uviedol Urbáni. Zároveň dodal, že Írom pri opakovanom referende veril a tí nesklamali. "Uvedomili si dôležitosť svojho rozhodnutia. Napriek intenzívnej protikampani referendum prešlo,“ zdôraznil Urbáni.

Za Lisabonskú zmluvu hlasovali v piatkovom referende viac ako dve tretiny zúčastnených voličov. Vyplýva to z konečných oficiálnych výsledkov. Za bolo 67,1 a proti 32,9 percenta. Oproti referendu z roku 2008 tak počet podporovateľov zreformovanej európskej ústavy narástol až o 20 percent. Vtedy za ňu hlasovalo len 46,6 percenta Írov. Účasť v tohtoročnom referende dosiahla 58 percent.

Zmluva môže platiť až po schválení všetkými členskými štátmi. V Česku je však opäť na Ústavnom súde, v Poľsku čaká na podpis prezidenta. Lisabonskú zmluvu podpísali európski lídri 13. decembra 2007. Nahradila európsku ústavu, ktorá neprešla referendami vo Francúzsku a Holandsku. Zmluva mala podľa pôvodného plánu platiť od apríla tohto roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu