Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cameron trvá na referende o Lisabonskej zmluve

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Predseda britských opozičných konzervatívcov David Cameron, ktorý by sa mal podľa všetkého stať budúcim britským premiérom, v nedeľu zopakoval, že chce po svojom nástupe do funkcie vypísať referendum o Lisabonskej zmluve.

Tú v piatkovom opakovanom referende schválilo Írsko, jediná európska krajina, kde sa o zmluve konalo referendum. "Občania tejto krajiny budú veľmi frustrovaní a nahnevaní, že Írsko mohlo o tejto zmluve hlasovať dvakrát, a oni ani raz," povedal Brown v rozhovore pre televíziu BBC.

Za Lisabonskú zmluvu hlasovalo v piatkovom írskom referende podľa televízie RTE 67 percent Írov. Oproti referendu z roku 2008 tak počet podporovateľov zreformovanej Európskej ústavy narástol až o 20 percent. Vtedy za ňu hlasovalo len 46,6 percenta Írov a zmluvu tak odmietli.

Cameronovi konzervatívci v prieskumoch verejnej mienky vysoko vedú nad vládnucimi labouristami premiéra Gordona Browna, a je vysoko pravdepodobné, že zvíťazia v budúcoročných parlamentných voľbách a Cameron sa po nich stane britským premiérom. Parlamentné voľby sa v Británii musia uskutočniť najneskôr v júni 2010. Ich termín tradične vyhlasuje úradujúci premiér, a túto právomoc britskí premiéri často využívajú na to, aby termín volieb stanovili na čas, kedy má ich strana väčšie šance na úspech.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu