Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Plastického chirurga odsúdili za smrť nigérijskej prvej dámy

Bývalý nigérijský prezident Olusegun Obasanjo s manželkou Stellou
Bývalý nigérijský prezident Olusegun Obasanjo s manželkou Stellou

MADRID - Španielsky súd usvedčil plastického chirurga zo zabitia bývalej nigérijskej prvej dámy z nedbanlivosti. Obžalovaný Antonio Mena dostal podmienečný ročný trest, informoval dnes podľa agentúry AP súdny orgán v Malage.

Stella Obasanjová, manželka niekdajšieho prezidenta Oluseguna Obasanja, zomrela 23. októbra 2005, dva dni po liposukcii brucha a iných častí tela na klinike v juhošpanielskom meste Marbella.

Rozsudok vyniesol súd v pondelok. Chirurg dostal zároveň zákaz výkonu lekárskej praxe na tri roky a povinnosť zaplatiť 120.000 eur ako ujmu synovi zosnulej. Podľa súdu obžalovaný pri svojom konaní preukázal "ľahkovážnosť a nedbalosť".

Lekár sa môže odvolať voči rozsudku, ten je však podmienečný, keďže chirurg dosiaľ nemal žiadny záznam v registri trestov. Podľa španielskeho práva ľudia odsúdení za prvý trestný čin s trestom menším ako dva roky, majú automaticky tieto tresty podmienečné.

Podľa vyšetrovania bola trubica na odstránenie tuku omylom umiestnená v pacientkinej brušnej dutine, pričom jej prepichla hrubé črevo a zarezala sa do pečene.

Pri pooperačnom zotavovaní klesal Obasanjovej krvný tlak a žena začala prudko krvácať. Ošetrovateľky na klinike nemohli v tom čase kontaktovať chirurga, pretože mal vypnutý mobil. Lekár prezrel 59-ročnú pacientku až 22. októbra, keď jej vymenil obväzy. Napriek tomu, že Obasanjovej stav sa evidentne zhoršoval, nepreviezli ju do nemocnice až do rána 23. októbra. Do nemocnice ju navyše previezli na zadnom sedadle chirurgovho vozidla, a nie v sanitke.

Pitva preukázala, že žena zomrela v dôsledku zranení hrubého čreva a pečene. Olusegun Obasanjo bol prezidentom Nigérie v rokoch 1976-1979 a 1999-2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu