Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

České voľby by vyhrali sociálni demokrati, ľudovci by neprešli

Predseda ČSSD Jiří Paroubek
Predseda ČSSD Jiří Paroubek

PRAHA - Parlamentné voľby v Českej republike by v septembri vyhrala Česká strana sociálno-demokratická o poldruha percenta pred Občianskou demokratickou stranou.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Median, ktorého výsledky zverejnili v stredu v Prahe. Najzaujímavejším zistením prieskumu je to, že by sa do parlamentu nedostala Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová (KDU-ČSL). Získala by len 3,5 percenta. Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu by neprekročili ani zelení, tých chce voliť len 2,5 percenta opýtaných.

ČSSD by podľa Medianu získala 34,4, ODS 32,8 percenta hlasov. Na treťom mieste by skončila Komunistická strana Čiech a Moravy so štrnástimi percentami. So ziskom 8,5 percenta by sa do parlamentu dostala aj strana TOP 09 exministra financií Miroslava Kalouska a bývalého šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga.

Ľudovci si zatiaľ z prepadu preferencií starosti nerobia. "Prieskumy agentúry Median nepatria k tým najserióznejším, takže aj pri tomto máme pochybnosti," cituje server iDNES.cz predsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Ľudovci majú podľa neho vždy v prieskumoch nižšie čísla ako v samotných voľbách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu