Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Česi chcú zmeniť ústavu, aby sa stihli voľby

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - České politické špičky v stredu na Pražskom hrade riešili, ako po spochybnení termínu predčasných volieb priblížiť Česko ku zvoleniu novej snemovne.

Ustanovili expertnú skupinu, ktorá má v priebehu hodín alebo dní pripraviť novelu ústavy. Skoré voľby sú totiž verejným záujmom, zhodli sa prezident a šéfovia šiestich parlamentných strán aj oboch komôr. V stredu o tom informoval český spravodajský portál iDNES.

"Rozhodnutie Ústavného súdu nás všetkých zaskočilo," pripomenul prezident Václav Klaus po stretnutí s predsedami politických strán a šéfmi parlamentných komôr. Na hrad si pozval predsedov strán Mirka Topolánka, Jiřího Paroubka, Vojtěcha Filipa, Karla Schwarzenberga, Ondřeja Lišku a Cyrila Svobodu ako aj šéfov Poslaneckej snemovne a Senátu Miloslava Vlčka a Přemysla Sobotku. Klaus stretnutie označil za plodné. "Nezmierujeme sa s myšlienkou, že predčasné voľby zmiznú a my budeme čakať, čo sa vyvinie bez našej aktivity," povedal Klaus. "Všetci sa budeme snažiť hľadať cestu k tomu, aby voľby prebehli v pôvodnom termíne alebo najbližšom možnom termíne," povedal s tým, že ide o dominujúci názor účastníkov schôdzky.

Podľa Klausa sa politici dohodli na vytvorení expertnej skupiny, ktorá "urýchlene, v rámci hodín či dní" pripraví novelu ústavy. Členovia komisie už boli menovaní. "Termín je 'okamžite'," povedal prezident. Klaus tiež uviedol, že medzi ústavnými činiteľmi prevažuje názor, že Ústavný súd nesmie odložiť výkon rozhodnutia, pokiaľ je to v rozpore s verejným záujmom. "Sme presvedčení, že v tejto rozbúrenej politickej a ekonomickej situácii sú voľby v danom termíne dôležitým verejným záujmom," dodal.

Súd síce včera iba odložil definitívne posúdenie sťažnosti, ale zrejme tým fakticky zrušil plán voliť 9. a 10. októbra. Definitívne rozhodnutie si totiž vyžiada čas a členka súdu Eliška Wagnerová povedala, že voľby v pôvodnom termíne stihnúť nie je možné. Ústavný súd o Melčákovej sťažnosti rokuje znova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu