Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Experti sa nezhodli na termíne českých volieb

Mirek Topolánek z ODS.
Mirek Topolánek z ODS. (Zdroj: SITA)

PRAHA – Českí politici hľadajú spôsob, ako priviesť krajinu čo najrýchlejšie k predčasným voľbám. Stranícki právni experti sa včera nezhodli. ČSSD stále presadzuje zmenu ústavy, ktorá by umožnila ich konanie v pôvodne stanovenom termíne 9. a 10. októbra.

Podľa ostatných strán je ale takéto opatrenie jednorazové a mohlo by byť napadnuteľné na Ústavnom súde. Jeho predseda Pavel Rychetský dnes vyhlásil, že práve nenapadnuteľnosť predčasných volieb je najväčším verejným záujmom.

Skupina odborníkov má dve varianty riešenia. Prvá, ktorú presadzuje ČSSD, počíta s voľbami v októbrovom termíne. Druhá má charakter systémovej zmeny ústavy a predpokladá nové vyhlásenia volieb na začiatok novembra.

ODS potvrdila, že ak Ústavný súd vo štvrtok nezmietne sťažnosť poslanca Miloša Melčáka zo stola a nevráti tak situáciu do starých koľají s voľbami v októbri, budú občianski demokrati presadzovať trvalú ústavnú zmenu umožňujúcu voľby v novembri. Predseda strany Mirek Topolánek tiež oznámil, že rada rozhodla, aby aj pre prípadný nový termín volieb zostali platné rovnaké kandidátky. Predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský dnes nevylúčil možnosť, že súd vo štvrtok vôbec nerozhodne. Odmietol však výhrady, že súd koná pomaly. Podľa neho ide naopak o nezvyčajne rýchle tempo. Súd sa podľa neho zhoduje s najvyššími ústavnými činiteľmi v tom, že usporiadanie predčasných volieb je vo verejnom záujme. Práve preto ale ústavní sudcovia nesmú pripustiť ich konanie, bez toho aby preskúmali, či voľby budú ústavne legitímne a nespochybniteľné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu