Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Viceprezidentovi USA vynadali do nacistov

Joe Biden na návšteve Belehradu.
Joe Biden na návšteve Belehradu.

BELEHRAD - Srbskí ultranacionalistickí poslanci v parlamente zavesili transparent, urážajúci viceprezidenta USA Joea Bidena. Silní zástancovia nezávislosti bývalej srbskej provincie Kosova vystavili nápis v stredu na zasadnutí parlamentu, ktoré sa konalo paralelne s Bidenovou návštevou Belehradu.

"Biden, ty nacistická spodina, choď domov," stálo na transparente, ktorý v parlamente rozprestreli členovia opozičnej Radikálnej strany. Informovala o tom tlačová agentúra BETA.

Nápis najprv ukázali na televízne kamery počas živého televízneho vysielania a neskôr ho zavesili na nástenku do vstupnej haly. Poslanci mali oblečené tričká s obrázkom predseda strany Vojislava Šešelja. Ich líder sa momentálne zodpovedá z vojnových zločinov pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Radikáli zaberajú v parlamente približne jednu pätinu kresiel z 250-členného parlamentu.

"Spojené štáty neočakávajú, opakujem neočakávajú, že Srbsko uzná nezávislosť Kosova," uviedol Biden na spoločnej tlačovej konferencii s prozápadným srbským prezidentom Borisom Tadičom.

Joe Biden v utorok na návšteve Bosny a Hercegoviny prisľúbil, že Spojené štáty pomôžu balkánskym štátom stať sa členmi Európskej únie. Zároveň vyzval bosnianskych zákonodarcov, aby v záujme stability zanechali stranícke a medzietnické spory.

Biden v utorok pricestoval do Sarajeva, kde začal svoju trojdňovú cestu po Balkáne. Zástupca USA chce demonštrovať oživenie záujmu Američanov o tento región. Stretol sa už s predstaviteľmi trojčlennej prezidentskej rady a na programe mal aj rozhovory s tamojšími politikmi vrátane znepriatelených lídrov Bosniakov a Srbov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu