Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Plynové komory boli "detail" vojny, trvá na svojom Le Pen

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Vodca francúzskej krajnej pravice Jean-Marie Le Pen dnes v Európskom parlamente v Štrasburgu vyhlásil, že "je evidentné", že plynové komory boli "detail" v dejinách druhej svetovej vojny. Zopakoval tak výrok, za ktorý ho odsúdili už v roku 1987.

Le Pen, ktorý je poslancom EP, sa tam ocitol v centre polemiky kvôli možnosti, že by – pokiaľ bude znovu zvolený - predsedal budúcemu otváraciemu zasadnutiu, napísala agentúra AFP. Vyhlásil pritom, že bol terčom "ohováračských obvinení" nemeckého sociálneho demokrata Martina Schultza. Ten ho v utorok označil za "starého fašistu" a za "popierača holokaustu."

"Obmedzil som sa na výrok, že plynové komory boli v dejinách druhej svetovej vojny detailom, čo je evidentné," vyhlásil dnes podľa AFP Le Pen za bučania drvivej väčšiny poslancov.

Vodca francúzskeho Národného frontu by v prípade opätovného zvolenia do EP mohol predsedať otváraciemu zasadnutiu ako jeho najstarší poslanec. Vlani oslávil osemdesiatku.

Za výrok, že plynové komory boli detail dejín, ho už v roku 1987 vo Francúzsku odsúdili na pokutu 1,2 miliónov frankov (vtedy asi sedem miliónov korún). Le Pen je známy aj ďalšími kontroverznými výrokmi podobného razenia, napríklad že nacistická okupácia Francúzska "nebola zvlášť neľudská".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu