Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jean-Marie Le Pen vyvolal škandál novými antisemitskými výrokmi!

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Zakladateľ francúzskeho Národného frontu (FN) a jeho čestný predseda Jean-Marie Le Pen zverejnil na internetovej stránke tejto politickej strany video, v ktorom kritikov politiky FN označil očividne rasistickými a antisemitskými výrokmi.

Vo videu, ktoré neskôr z webstránky stiahli, sa otca súčasnej líderky FN Marine Le Penovej pýtajú na reakciu na kritiku zo strany vplyvných osobností vrátane francúzskeho speváka židovského pôvodu Patricka Bruela. "Nabudúce pripravíme várku do pece," povedal Le Pen.

Podľa väčšiny francúzskych médií sa výrok dá jednoznačne vnímať ako odkaz na koncentračné tábory, v ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny likvidovali židov.

Národný front zvíťazil vo voľbách do Európskeho parlamentu. Bolo to vôbec prvýkrát od založenia strany, čo sa jej podarilo v niektorých celonárodných voľbách zaznamenať víťazstvo.

Výrok napokon dnes skritizovala aj samotná Marine Le Penová, ktorá síce odmietla, že by bol namierený voči akejkoľvek etnickej či náboženskej skupine, ale povedala, že pre skúseného politika formátu jej otca je chybou, že nepredvídal možné interpretácie vyslovenej frázy, za ktorú teraz Národný front platí politickú cenu.

Na zverejnenom videu Le Pen kritizuje viaceré osobnosti spoločenského života, ktoré vyslovili zdesenie z víťazstva FN v eurovoľbách. Medzi nimi francúzskeho komika Guy Bedosa, bývalú tenisovú hviezdu Yannicka Noaha či americkú speváčku Madonnu.

Le Pena v roku 1996 uznali vinným z podnecovania rasovej neznášanlivosti, keď povedal, že plynové komory, v ktorých zomierali židia počas holokaustu boli len "detailom v dejinách druhej svetovej vojny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu