Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Sněžke sa zrútila časť observatória! 

KARPACZ  - Časť poľského observatória na Sněžke sa zrútila pod ťarchou snehu.

Prístupové cesty z poľskej strany na najvyššiu českú horu uzatvorili až do odvolania. Výstup je možný len z českej strany. Informovala o tom hovorkyňa Krkonošského národného parku Alena Drahná. Problémy observatória sa začali už minulý štvrtok popoludní, keď začali praskať steny budovy, ktorá má tvar troch diskov.

Skrútila sa podlaha a nedali sa zatvoriť dvere na terasu. Pracovníkov observatória evakuovali. Viac ako 30-ročné observatórium počas zimy pokryl sneh a námraza s hrúbkou až dvoch metrov.

Kvôli bezpečnosti turistov uzatvorili známu reťazovú cestu na Sněžku a aj takzvanú Jubilejnú cestu z poľskej strany. Pozor si musia dať aj turisti, ktorí sa pohybujú na Sněžke. "Z budovy by mohol vietor odtrhnúť kusy plechu. Je to veľké monštrum. Nemôžeme predpokladať, čo sa stane," povedala Drahná.

Stav budovy by podľa neho mal posúdiť statik. Českých objektov na Sněžke sa havárie nedotkla. Lanovka na Sněžku dnes kvôli silnému vetru ide len do medzistanice na Růžovej hore. "Na Sněžke je šialené počasie. Viditelnosť je minimálna a vietor dosahuje 90 kilometrov za hodinu," uviedol náčelník lanovky Jiří Martinec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu