Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Chávez vyhostil europoslanca, lebo ho nazval diktátorom

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Caracas vyhostil v piatok v neskorých hodinách poslanca Európskeho parlamentu (EP) Luisa Herrera, pretože nazval prezidenta Huga Cháveza "diktátorom" a kritizoval volebnú komisiu pred referendom, ktoré má hlave štátu zabezpečiť možnosť neobmedzeného znovuzvolenia.

"V súlade s inštrukciami ...bol európsky predstaviteľ Luis Herrero požiadaný, aby opustil krajinu," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničia. Španielskeho poslanca do krajiny pozvala miestna opozícia ako pozorovateľa k nedeľnému referendu, ktoré má zmeniť ústavu. Ak by ústavná zmena referendom prešla, Chávez by v juhoamerickej krajine mohol teoreticky vládnuť doživotne.

Herrero v tejto súvislosti Venezuelčanov vyzval, aby hlasovali slobodne. "Nikdy by sa nemali pri volení nechať unášať strachom, že diktátor sa im pokúša niečo vnútiť," povedal europoslanec pre novinárov. Predseda venezuelskej volebnej komisie Tibisay Lucena vykázanie odôvodnil tým, že Herrero narušil "pokoj a harmóniu", ktoré doteraz referendum sprevádzali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu