Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Chávez vyzdvihol Castrov boj proti americkému "imperializmu"

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Kubánsky prezident Raúl Castro, ktorý je na návšteve Venezuely, strávil nedeľu osobným stretnutím s prezidentom a socialistickým spojencom Hugom Chávezom. Castro je na prvej zahraničnej ceste v prezidentskej funkcii. Chávez, ktorý je známy svojím vrúcnym vzťahom s Raúlovým bratom a lídrom kubánskej revolúcie Fidelom Castrom, vyzdvihol Castrov desaťročia trvajúci boj proti americkému "imperializmu".

Castro mu na oplátku poďakoval za narastajúcu obchodnú spoluprácu medzi krajinami. "V mene Kuby vám ďakujeme za vašu solidaritu s kubánskou revolúciou. Vďaka vám sme sa mohli dostať cez ťažké roky," povedal 77-ročný Castro, ktorý v sobotu vo Venezuele dohodol spoločné projekty v hodnote viac ako dve miliardy dolárov.

Castro si pôvodne plánovanú niekoľkohodinovú sobotňajšiu návštevu predĺžil až do pondelka, keď z Caracasu odcestuje priamo do Brazílie na latinsko-americký summit.

Okrem symbolickej návštevy blízkeho spojenca je návšteva zameraná na ekonomické záležitosti, prediskutovanie spoločnej stratégie proti globálnej finančnej kríze a nízkym cenám ropy. Kuba denne získava stotisíc barelov venezuelskej ropy za výhodných podmienok a venezuelskí experti spolupracujú s kubánskymi na petrochemickom projekte v južnom meste Cienfuegos.

Podľa oficiálnych údajov dosahujú bilaterálne projekty od roku 2006 okolo 3,6 miliardy dolárov, obe krajiny plánujú v roku 2009 viac ako 300 spoločných projektov. Kuba a Venezuela vytvorili v roku 2004 ľavicovú obchodnú Bolívarskú alternatívu pre Ameriku (ALBA) proti americkej politike voľného obchodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu