Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína ostro protestuje proti stretnutiu Sarkozyho s dalajlámom

Dalajláma
Dalajláma (Zdroj: ČTK)

PEKING - Čína adresovala Francúzsku ostrý protest za stretnutie prezidenta Nicolasa Sarkozyho s tibetským duchovným lídrom dalajlámom. Informovala o tom štátna TV stanica CCTV. "Námestník ministra zahraničia Che Ja-fej vyjadril francúzskej strane ostrý protest za stretnutie Sarkozyho s dalajlámom," uviedla CCTV, podľa ktorej si Che povolal v nedeľu francúzskeho veľvyslanca v Číne, aby mu protest adresoval.

"Toto podkopáva politické základy čínsko-francúzskych a čínsko-európskych vzťahov," citovala televízia Chea. Sarkozy sa s dalajlámom stretol v sobotu v poľskom Gdansku napriek varovaniu Číny, že takéto stretnutie poškodí vzájomné vzťahy. Francúzsky prezident sa stal prvým európskym lídrom, ktorý sa s dalajlámom stretol počas obdobia, keď jeho krajina predsedá EÚ.

Rozhodnutie stretnúť sa tibetským vodcom viedlo k zrušeniu summitu EÚ-Čína, ktorý sa mal konať 1. decembra vo francúzskom Lyone za účasti čínskeho premiéra Wen Ťia-paa. Čína obviňuje dalajlámu, že sa snaží získať nezávislosť pre Tibet, čo však tibetský líder odmieta a tvrdí, že jeho snahy smerujú len k získaniu väčšej autonómie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu