Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezidenti Slovenska a Maďarska sa dnes stretnú v Nových Zámkoch

Ivan Gašparovič, László Sólyom
Ivan Gašparovič, László Sólyom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidenti Slovenska a Maďarska Ivan Gašparovič a László Sólyom sa dnes zídu na spoločnom rokovaní v Nových Zámkoch. Stretnú sa v čase zhoršených slovensko-maďarských vzťahov a potom, čo predseda vlády Robert Fico tento týždeň odmietol splniť požiadavky maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya pre zlepšenie postavenie maďarskej menšiny na Slovensku.

Gašparovič a Sólyom by mali spolu zhodnotiť vzájomné vzťahy a hľadať príčiny napätia medzi oboma krajinami. Bližší program rokovania nie je známy. Tento týždeň sa stretli tiež predseda parlamentu Pavol Paška so svojou maďarskou kolegyňou Katalin Sziliovou.

Obaja sa dohodli, že spornými otázkami vo vzájomných vzťahoch sa budú zaoberať aj jednotlivé výbory parlamentov oboch krajín. Už skôr sa po dlhšom čase zišli premiéri Slovenska a Maďarska. Na spoločnom novembrovom rokovaní odmietli extrémizmus, sporili sa však o príčinách vzájomného napätia.

Gyurcsány požiadal Fica o splnenie požiadaviek Budapešti, Fico ich však tento týždeň všetky odmietol. Slovensko tak napríklad nesúhlasilo s vyššou podporou pre menšinové školstvo a kultúru, zavedením menšinového ombudsmana, používaním učebníc z Maďarska na národnostných školách na Slovensku.

Fico tvrdil, že úprava ochrany práv príslušníkov národnostných menšín v krajine je na európskej úrovni. Dlhodobo komplikované vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa zhoršili začiatkom novembra po zásahu polície proti maďarským futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede a následných protestoch maďarských extrémistov v Budapešti a na hraničných priechodoch.

Budapešť však aj pred tým viac ráz dala najavo svoj nesúhlas s účasťou Slovenskej národnej strany vo vláde. Jej predseda Ján Slota v minulosti opakovane slovne útočil na Maďarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu