Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Američanku, ktorú zatkli v Iráne, obvinili z aktivít za práva žien

(Zdroj: SITA)

EHERÁN - Americkú študentku Eshu Momeniovú, ktorú zatkli pred dvoma týždňami v Iráne, obviňujú z účasti na kampani za práva žien. V pondelok o tom v Teheráne informoval jej obhajca Muhammad Alí Dadchá. Iránske úrady zatiaľ obhajcu k obvinenej nepustili a informácie má od jej rodičov.

Momeniová, ktorá má americké aj iránske občianstvo, si znepriatelila iránske úrady účasťou na petícii Milión podpisov, ktorá žiada rovnaké práv pre iránske ženy, aké platia pre mužov. Irán v súvislosti s touto kampaňou zatkol v poslednom roku viacero žien.

Momeniovú, ktorá študuje na kalifornskej štátnej univerzite v Northridge, zadržala 15. októbra počas šoférovania v Teheráne dopravná polícia, údajne za dopravný priestupok. Následne však polícia prehľadala dom jej rodiny a zabavila počítač a ďalšie dokumenty týkajúce sa jej výskumu.

Podľa organizácie Amnesty International sa študentka nachádza v teheránskej väznici Evin, kde zvyčajne zadržiavajú politických väzňov. Irán neuznáva dvojité občianstvo a razí teóriu, že zadržanie osôb s iránskym aj americkým občianstvom je jeho vnútornou záležitosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu