Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Iráne zatkli americkú študentku!

KÁHIRA - Iránska polícia zatkla americkú študentku a aktivistku za práva žien počas návštevy jej rodiny v Iráne, kde zároveň uskutočňovala výskum ženského hnutia v krajine. Eshu Momeniovú, ktorá študuje na kalifornskej štátnej univerzite v Northridge, zadržala 15. októbra počas šoférovania v Teheráne dopravná polícia, údajne za dopravný priestupok.

Následne však polícia prehľadala dom jej rodiny a zabavila počítač a ďalšie dokumenty týkajúce sa jej výskumu. Informovala o tom organizácia Amnesty International, podľa ktorej sa študentka nachádza v teheránskej väznici Evin, kde zvyčajne zadržiavajú politických väzňov. Iránsky súd odmieta podať rodine informácie s tým, že stále prebieha vyšetrovanie. Americké ministerstvo zahraničia o prípade vie a snaží sa získať ďalšie informácie.

Momeniová je členkou kalifornskej pobočky iránskej skupiny za práva žien pod názvom Zmena k rovnoprávnosti založenej v septembri 2006. Iránske úrady podľa Amnesty International odvtedy zadržali desiatky členov a prívržencov tejto organizácie. Cieľom skupiny je zmena zákonov, ktoré ženám odopierajú rovnaké práva, aké majú

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu