Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v Maďarsku: Fidesz mal prevádzkovať vlastnú tajnú službu

Predseda maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktor Orbán
Predseda maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná pravicová strana Fidesz používala súkromnú bezpečnostnú firmu na infiltrovanie sa do štátnych organizácií, vrátane tajných služieb.

V piatok o tom informoval minister, ktorý má na starosti bezpečnostné rozviedky. "Tieňová tajná služba získavala zo štátnych serverov súkromné, štátne a obchodné informácie primárne na podnikateľské ciele," vyhlásil György Szilvásy pred reportérmi v Budapešti. "Organizácia bola schopná infiltrovať sa do Národného bezpečnostného úradu (NBH)," dodal člen vlády.

NBH začal kauzu vyšetrovať pred dvoma týždňami. Hlavným podozrivým má byť pritom bezpečnostná firma UD Zrt, ktorú štátne orgány podozrievajú z ilegálneho získavania prísne tajných informácií a zo sledovania politikov z Maďarskej socialistickej strany. Šéf spoločnosti a zároveň bývalý zamestnanec NBH bol v pravidelnom kontakte s vrcholnými politikmi z Fideszu, od ktorých dostával finančné odmeny, dodal Szilvásy.

Dvaja predstavitelia strany expremiéra Viktora Orbána - bývalí ministri pre tajné služby László Kövér a Ervin Demeter - pravidelný kontakt s UD Zrt priznali, popreli však obvinenia, že by spoločnosti platili za sledovanie politikov alebo za prevádzkovanie paralelnej tajnej služby.

Szilvásy však disponuje voči obom podozrivým dôkazmi v podobe 30 nahrávok telefonických odpočúvaní, ktoré podľa neho "dokazujú, že politici Fideszu platili UD Zrt za získavanie informácií". Podľa maďarských zákonov však tajné nahrávky bez súhlasu súdu nemôžu v celom procese slúžiť ako dôkazový materiál, čo priznáva aj samotný minister. Fidesz už informoval, že plánujú na Szilvásyho podať trestné oznámenie za narušenie súkromia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu