Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slota nechce mosty cez Ipeľ, prišli by po nich maďarské vojská

BRATISLAVA - SNS je proti spájaniu Slovenska a Maďarska cestami a mostami. Jej predseda Ján Slota žiada, "aby sme týchto mostov len veľmi striedmo stavali", lebo sa čoskoro dočkáme, "jak po tých mostoch pôjdu nejaké obrnené transportéry, ale nie smerom na juh, ale smerom na sever - a zo všetkých strán."

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová obvinila SMK, že tlakom na budovanie ciest a mostov na juhu plní úlohy, ktoré dostala od maďarskej vlády. "Ohlásili iniciatívu, s ktorou chcú ísť do parlamentu - tlak na výstavbu mostov cez Ipeľ, južného koridoru, a tak ďalej," uviedla.

Slota označil účasť poslancov za SMK na sobotňajšom Fóre poslancov Karpatskej kotliny v Budapešti za hrubé porušenie sľubu poslanca slovenského parlamentu a slovenskej ústavy. Za účasti šéfky maďarského parlamentu sa na ňom dohodla taká koordinácia maďarských poslancov v parlamentoch okolitých štátov, aby sa vytvoril tlak na Európsku úniu a zobudil sa duch veľkomaďarského šovinizmu, ktorý by sa pretransformoval do Veľkého Maďarska, tvrdí Slota.

Ohrozenie Slovenska podľa neho stupňuje aj politika opozičného Fideszu a stále mocnejšej strany Jobbik. "Samozrejme, nehovorím o fašistických maďarských gardách, ktoré už pomaličky možno kupujú zbrane na to, aby likvidovali niektorých politikov zo susedných štátov." SNS trvá na tom, aby poslanci SMK povedali Národnej rade, čo na Fóre v Budapešti robili. Slota si ale myslí, že to, na čom sa skutočne dohodli, zostane len medzi nimi. "To jednoznačne smeruje tam, kde to smerovalo aj v Kosove," vyhlásil.

Kritizoval tiež slová maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na sobotnom stretnutí prezidentov Visegrádskej štvorky. Sólyom povedal, že Slotove vyjadrenia zhoršujú ovzdušie slovensko-maďarských vzťahov. Slota upozornil Sólyoma, "jak sa on chová" na neoficiálnych návštevách, že "chodí po Slovensku pomaličky už jako prezident Felvidéku." Má to už "trošku pomýlené", ako viacerí politici v Maďarsku, dodal.

Maďari majú podľa Slotu na Západe aj v Európskej únii vytvorené veľmi dobré portfólio. "Tí emigranti a hlavne tá šľachta ich, takzvaná šľachta, ktorá odišla po druhej svetovej vojne, ale aj po prvej svetovej vojne, do tej Európy a do sveta, zoberme si Sorosa a ďalších, tak vytvárajú tam skutočne veľmi silné lobistické skupiny, ktoré vedia presadiť veľmi veľa pre Maďarov a Maďarsko. Čiže, tu je obrovské nebezpečie. Veď si zoberme aj toho socialistu z Rakúska, toho Swobodu s tými červenými okuliarmi, ktorý tu straší dookola a stále rozdáva rozumy veľkými vedrami," pokračoval Slota.

Médiá by mali venovať pozornosť ohrozeniu Slovenska, podľa SNS naopak niektoré pomáhajú SMK. Slota vie aj prečo, napríklad denník Pravda vraj patrí Maďarom. "Pravde sa ani nie je čo čudovať, pretože Pravda je, samozrejme, kapitálovo ovládaná maďarským kapitálom, takže musia proste rozprávať už len po maďarsky, môžu začať písať, len to by sme asi my Slováci ťažko rozumeli, ináč je to vlastne maďarský denník." Nedávno Pravdu opakovane napadol premiér Robert Fico pre minulosť rodiny ich anglického majiteľa. Pravdu vyzýval, aby vysvetlila, "ako je možné, že ich majitelia mali priaznivý vzťah k Hitlerovi a poslali mu blahoprajný telegram pri anexii Československa".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu