Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bulharská tajná služba odpočúvala svojich poslancov

SOFIA - Vedúci odboru vnútornej bezpečnosti bulharskej bezpečnostnej služby DANS Vladimir Pissančev odchádza z funkcie po tom, ako sa na verejnosť dostali informácie o odpočúvaní dvoch poslancov. Ich telefonické rozhovory síce nenahrali, ale urobili z nich prepisy. Obaja poslanci boli členovia parlamentnej komisie pre národnú bezpečnosť, odpočúvali ich bez povolenia prokuratúry.

"Ak sa DANS využíva ako tajná polícia, je to vážny problém," poznamenal bulharský politológ Tichomir Bezloc. Dodal však, že odpočúvaní poslanci sa mohli dostať do centra záujmu tajnej služby po korupčných škandáloch v bulharskom parlamente, v ktorom boli ich kolegovia priamo zainteresovaní.

Denník Trud píše, že odpočúvaná socialistická poslankyňa Tatiana Dončevová bola v kontakte s novinárom, ktorého v pondelok brutálne zbili, a práve toto mohlo byť dôvodom jej odpočúvania.

Prokuratúra vyšetrovala "špeciálne metódy na získavanie informácií", medzi ktoré patrí aj odpočúvanie telefónov, a zistila, že sa pri nich často porušujú pravidlá. Prokurátor Tredafil Traikov pre štátny rozhlas uviedol, že menej ako 12 percent takto získaných informácií sa neskôr využije ako dôkaz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu