LONDÝN - Popredný odborník na výživu zostavil ideálne trojchodové menu pre tých, ktorí chcú z potravín získať maximum živín a zároveň si aj pochutnať. Pri množstve rád, ktoré sú dnes dostupné, môže byť ťažké vedieť si pripraviť naozaj vyvážené jedlo, po ktorom sa budete cítiť skvelo fyzicky aj psychicky a zároveň nebudete mať pocit, že konzumujete papier. Inak bude príliš ľahké znovu skĺznuť k rýchlemu občerstveniu. Teraz však istý vedec predstavil jedlo, ktoré sám označuje za „najzdravšie na svete" a čo je na tom najlepšie? Že nechýba ani dezert.
Ako informoval magazín Men's Health, popredný odborník na výživu, doktor Paul Berryman, kriticky posúdil viac než 4 000 zdravotných tvrdení, aby určil najzdravší prístup k stravovaniu. Berryman, ktorý je šéfom organizácie Leatherhead Food Research, následne tieto tvrdenia zúžil na 222 a prakticky ich aplikoval pri zostavovaní trojchodového menu nabitého živinami.
1. Predjedlo
Ako predjedlo doktor podľa portálu The Mirror odporúča lososovú terinu podávanú s prílohovým šalátom preliatym olivovým olejom. Losos, bohatý na omega-3 mastné kyseliny, môže pomôcť v boji proti zápalom a zlepšiť zdravie mozgu aj srdca. Tento chutný druh ryby vám dokonca môže pomôcť získať silu, takže ide o ideálne jedlo pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoj výkon vo fitness centre. Olivový olej je takisto silným hráčom. Obsahuje rastlinné zlúčeniny známe ako polyfenoly, ktoré môžu prispievať k lepšej regulácii hladiny cukru v krvi, podporovať trávenie a zdravie čriev. Existujú aj dôkazy o tom, že polyfenoly majú účinky proti starnutiu a chránia pred rôznymi ochoreniami spojenými so starnutím.
2. Hlavné jedlo
Ako hlavný chod doktor Berryman navrhuje kuracie mäso a šošovicu, pričom tvrdí, že kombinácia živočíšnych a rastlinných bielkovín v tomto jedle je mimoriadne prospešná pre zdravie svalov a kostí. Zelenina a strukoviny sú taktiež bohaté na vlákninu, ktorá môže pomôcť pri rôznych problémoch od zlepšenia trávenia a udržiavania zdravej hladiny cholesterolu až po zníženie rizika vzniku chorôb, ako sú rakovina či cukrovka. Berryman odporúča podávať jedlo s celozrnnou žemľou, ktorá okrem extra vlákniny obsahuje aj pomaly sa uvoľňujúce sacharidy, čo je ideálny zdroj rovnomernej a dlhotrvajúcej energie.
3. Dezert
Aj keď si mnohí myslia, že pri zdravej strave treba dezert vynechať, nie je to vôbec nutné. Berryman odporúča vyskúšať mliečny dezert "blancmange" z aktívneho jogurtu, ozdobený vlašskými orechmi. Živý jogurt je známy tým, že obsahuje probiotiká prospešné pre črevá, ako aj dostatok vápnika pre zdravie kostí a bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre množstvo telesných funkcií od opravy poškodených tkanív, cez reguláciu hmotnosti, až po podporu zdravej pokožky a vlasov. Aj posýpka z vlašských orechov môže mať pozoruhodné účinky vďaka svojmu nutričnému profilu. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny a antioxidanty, ktoré prospievajú srdcu, tráviacemu systému a potenciálne dokonca aj nálade.