Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ruské sily rozdelili krajinu na západ a východ

(Zdroj: TASR)

GORI (Gruzínsko) - Ruské sily vedú druhý front hlboko do gruzínskeho územia, zmocňujú sa miest a vojenských základní v západných častiach krajiny, uviedol v pondelok gruzínsky prezident Michail Saakašvili.

Ruské sily odrezali spojenie medzi západným a východným Gruzínskom, konštatoval. Krajina je podľa jeho slov rozdelená potom, čo sa ruská strana zmocnila hlavnej východo-západnej diaľnice neďaleko centrálneho mesta Gori. Ruský minister obrany poprel tvrdenia Gruzínska o pondelňajšom zabratí mesta Gori a odmietol tiež tvrdenia, že jeho vojenské sily sa pripravujú nabrať kurz aj na Tbilisi. Napriek tomu prichádzajú informácie nielen o zabratí Gori, ale aj ďalších miest ako Senaki, Zugdidi a Kurga. Zdá sa, že Rusko má v pláne svojou obrovskou armádou zastrašiť svojho malého suseda a prinútiť ho, aby sa vzdal akejkoľvek nádeje na získanie kontroly nad svojimi dvoma separatistickými provinciami, ktoré majú podporu Ruska.

Povstalecké jednotky v Abcházsku odštartovali v utorok ráno operáciu, aby vytlačili gruzínske sily zo severnej oblasti Kodori, jedinej oblasti v Abcházsku, ktorá je stále pod kontrolou Gruzínska, informovali ruské tlačové agentúry Interfax a ITAR-Tass. V Južnom Osetsku zúrili v pondelok boje okolo hlavného mesta Cchinvali. Rusko tiež uskutočnilo nové letecké útoky nad územím Gruzínska.

Prezident Saakašvili v pondelok večer pre americkú televíziu CNN uviedol, že ruské sily robia v Abcházsku čistky, ktorých obeťami sú etnickí Gruzínci. "V Gruzínsku prebieha úplná vojenská invázia," povedal novinárom po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku gruzínsky veľvyslanec Irakli Alasania. "Myslím si, že Bezpečnostná rada by teraz mala konať," dodal. Francúzsko v pondelok nechalo kolovať návrh rezolúcie, v ktorej Bezpečnostná rada vyzýva na ukončenie bojov a začiatok rokovaní. O návrhu sa má rokovať v utorok.

Do hlavných miest Ruska a Gruzínska smeruje francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa má v utorok stretnúť s prezidentmi Medvedevom a Saakašvilim. V centrále NATO v Bruseli budú v utorok diplomati diskutovať o súčasnom konflikte s gruzínskym ministrom zahraničných vecí, informovali ruské tlačové agentúry.

Saakašvili uvádza, že Rusko vyslalo do Gruzínska 20 tisíc vojakov a 500 tankov a jeho lietadlá bombardujú cesty a mosty, radarové systémy a útočia na civilné letisko v Tbilisi. Zástupca ruského ministra zahraničia Grigorij Karasin uviedol, že od piatku v Južnom Osetsku zahynulo vyše 2000 osôb, pričom väčšinu tvoria obyvatelia s ruskými pasmi. Tento údaj sa nedá potvrdiť z nezávislých zdrojov. Utečenci z Cchinvali však cez víkend hovorili o stovkách obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu