Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Podľa Ruska má byť Saakašvili potrestaný za vojnové zločiny

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: ČTK)

BRUSEL - Rusko nebude rokovať s gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim, ktorého po udalostiach v Južnom Osetsku považuje za vojnového zločinca.

V pondelok to uviedol pred novinármi v Bruseli ruský veľvyslanec pri Severoatlantickej aliancii (NATO) Dmitrij Rogozin. Saakašvili musí byť podľa neho potrestaný za "porušenie medzinárodného práva".

"Saakašvili už nie je človekom, s ktorými by sme mohli rokovať... Je zodpovedný za mnohé vojnové zločiny," povedal Rogozin. "Gruzínski vojaci porušili medzinárodné dohovory. Hovoríme o genocíde a etnických čistkách," dodal. Za prejavy "vopred naplánovanej" genocídy veľvyslanec označil strieľanie do civilistov a blokovanie zdravotníckej pomoci. Gruzínska operácia si podľa Rogozina vyžiadala životy 250 civilistov a "úplne zničila" juhoosetské hlavné mesto Cchinvali. Situáciu v oblasti pritom označil za "humanitárnu katastrofu".

Rogozin požiadal alianciu, aby v súvislosti s vývojom v Gruzínsku v utorok zvolala mimoriadne zasadanie Rady Rusko-NATO. "Trváme na tom, aby sa schôdza uskutočnila zajtra", keď sa má gruzínska ministerka zahraničných vecí Ekaterina Tkešelašviliová zúčastniť na zasadaní Severoatlantickej rady, dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu