Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Estónsko ponúklo Gruzínsku pomoc v kybervojne proti Rusku

TALLINN - Estónsko, ktoré sa v roku 2007 stalo obeťou "kybervojny", posiela expertov do Gruzínska, aby mu pomohli pri podobných kyberútokoch.

Gruzínsko má problémy s internetom od vyhrotenia sporu s Ruskom o Južné Osetsko. V krajine padlo po nájazde hackerov už viacero internetových stránok. Po kyberútokoch v Estónsku zatkli niekoľko rusky hovoriacich občanov, no odborníci tvrdia, že hlavná časť útokov išla priamo z Ruska, mimo dosahu estónskych orgánov.

"Sme v neustálom kontakte s Gruzínskom a riešime ich problémy s informačnými technológiami. Estonskí experti pôjdu do Tbilisi, aby situáciu zmapovali priamo na mieste," povedala spravodajskej agentúre AFP Katrin Pargmaeová z Estónskeho reakčného tímu pre počítačovú pohotovosť.

Estónska vláda sa o svoje skúsenosti s bojom proti hackerom delí aj s ostatnými krajinami, napríklad s Litvou, ktorá v júni čelila podobným problémom. "Experti na informačné technológie pracujúci pre štát intenzívne spolupracujú. Toto je jediná cesta, ako sa postaviť kyberútokom," povedala Pargmaeová. V Tallinne si svoje centrum na obranu proti kyberútokom otvorila aj Severoatlantická aliancia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu