Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Erupcia sopky Ibu: Vyhlásený je najvyšší stupeň pohotovosti

(Zdroj: SITA/National Search and Rescue Agency via AP)

JAKARTA - Sopka Ibu vo východnej Indonézii vychrlila v pondelok k oblohe šesťkilometrový oblak popola pri ďalšej z takmer 100 erupcií od začiatku tohto roka. Informuje agentúra AFP.

Najnovšia erupcia na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky nastala o 3.30 h miestneho času (v nedeľu 20.30 h SELČ). Indonézske rady už začiatkom mesiaca v okolí sopky vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v štvorstupňovom systéme.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

"Bol pozorovaný stĺp popola sivej farby s hustou intenzitou, ktorý (vietor) unášal na západ," uviedol vo vyhlásení šéf geologickej agentúry Muhammad Wafid. "Až k (monitorovaciemu) stanovišťu bolo počuť dunenie," dodal.

Vyzval ľudí, aby dodržiavali zakázanú zónu a nevstupovali do vzdialenosti od štyroch do siedmich kilometrov od krátera sopky. Sopka pri výbuchu pred niekoľkými týždňami vymrštila obrovskú masu popola až do výšky päť kilometrov.

Ibu je jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii

Podľa geologickej agentúry vulkanológovia zaznamenali v roku 2023 v priemere 58 erupcií denne. Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov je rozľahlý ostrovný štát s častou seizmickou a sopečnou aktivitou. Leží na tichomorskom "Ohnivom kruhu". Ide o jednu zo seizmicky najaktivnejších oblastí na Zemi. Na tomto páse s celkovou dĺžkou 40-tisíc kilometrov je zruba 450 sopiek, v samotnej Indonézii je asi 120 aktívnych sopiek.

Minulý mesiac sopka Ruang v provincii Severné Sulawesi vybuchla viac ako šesťkrát. Ostrov opustili všetci obyvatelia a evakuované boli tiež ďalšie tisíce obyvateľov okolitých ostrovov. Aj tu naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti.

Viac o téme: SopkaIndonéziaSopečná aktivitaIbu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu