Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Taliansky supervulkán naháňa všetkým strach: Ľudia trávia noci na uliciach, ďalšie zemetrasenie na obzore?

Ľudia v oblasti sa obávajú najhoršieho, noci trávia v autách na ulici
Ľudia v oblasti sa obávajú najhoršieho, noci trávia v autách na ulici (Zdroj: X/@manodedios1926, @Tele_Nicosia)

NEAPOL – Taliansko už niekoľko dní sužuje supervulkán a otrasy zeme. Najsilnejšie zemetrasenie zaznamenali v pondelok 20.mája, no dnes v skorých ranných hodinách sa objavilo ďalšie. Desiatky ľudí trávia noci na uliciach a boja sa, čo bude nasledovať.

Dnes je v Ríme naplánovaný samit k aktuálnej situácii, ktorému predsedá premiérka Giorgia Meloniová. Pod supervulkánom Flegrejské polia (po taliansky Campi Flegrei) sa už niekoľko mesiacov trasie zem. Ide o takzvaný seizmický roj, ktorý sa objavil približne pred týždňom, no prvé náznaky boli už v apríli a v marci tohto roka.

Spustenie projektu vodozádržných opatrení v areáli Špeciálnej ZŠ v Sečovciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa odborníkov z Vezuvského observatória INGV ide o takzvaný bradyseizmus, teda fenomén zdvíhania a klesania zeme. Zvyčajne je sprevádzaný zemetraseniami, no i s ním súvisiacimi javmi ako je výstup plynov z hlbín zeme, informuje talianske Leggo.

V týchto dňoch vystúpil z trhlín spôsobených pohybom zemskej povrchovej kôry plyn, ktorý pochádza z rezervoárov magmy nachádzajúcich sa hlboko v zemi. Odborníci nateraz vylúčili, že by táto aktivita prebudila aj sopku Vezuv, no ďalšie zemetrasenia nevylúčili. Zemetrasenie v pondelok ale bolo cítiť aj v neďalekom Neapole a jeho intenzita dosiahla magnitúdu až 4,4. Zemetrasenie s takouto silou vulkanológovia ešte v tejto oblasti nezaznamenali.

Geológ Mario Tozzi však uviedol, že táto oblasť je pre zemetrasenia celkom bežná a problém nastal keď v jej blízkosti začali ľudia stavať, bývať, postavili nemocnice, vojenskú základňu, dostihovú dráhu, mesto s 80 000 obyvateľmi. Uviedol, že v tejto lokalite by ľudia ani nemali žiť, pretože čokoľvek, čo sa tam stane, môže predstavovať obrovský problém. „Z tridsiatich erupčných prieduchov sú rozpoznateľné iba dva alebo tri, ostatné boli betónom vymazané,“ dodal.

Viac o téme: Zemetrasenie TalianskoSupervulkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu