Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

V obľúbenej dovolenkovej destinácii sa zrútila časť reštaurácie! Hlásia štyri obete, ďalší sú zranení

V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia Zobraziť galériu (3)
V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia (Zdroj: SITA/Isaac Buj/Europa Press via AP)

PALMA -Po zrútení časti budovy prímorskej reštaurácie v meste Palma na španielskom ostrove Malorka včera večer (23.5.) zomreli najmenej štyria ľudia. Ďalších zhruba 27 ľudí je zranených, z toho štyria vážne. Na mieste bolo veľa sanitiek, hasičov aj súdny lekár. V sutinách budovy boli podľa svedkov uväznení ďalší ľudia. Počet obetí by podľa záchranárov mohol stúpnuť, uviedol server Ultima Hora.

archívne video

Pri čistení jazera Štrkovec magnet vytiahol prevažne stavebný materiál (Zdroj: TASR/Martina Kriková)
Podľa doterajších informácií sa z neznámych príčin zrútila terasa dvojposchodovej reštaurácie Medusa Beach Club, ktorá sa nachádza na pobrežnej promenáde stredomorského letoviska. Okolo 20.00 h privolali záchranárov svedkovia nešťastia. Záchranári uzavreli celú ulicu, aby uľahčili pohyb sanitiek. Na pomoc sa schádzajú sanitky z celého ostrova, pomáhajú tiež hasiči. Identita obetí nebola zverejnená. Na mieste je starosta Jaime Martínez.

Väčšina postihnutých zrútením budovy na Mallorke sú cudzinci, uviedol šéf hasičov

Väčšina ľudí postihnutých čiastočným zrútením budovy prímorskej reštaurácie v letovisku Playa de Palma na španielskom ostrove Malorka sú cudzinci a turisti. Podľa stanice BBC to miestnym médiám povedal šéf hasičov Eder García. Pri štvrtkovom nešťastí zomreli najmenej štyria ľudia, ďalších 16 ich bolo zranených. Úrady ich národnosť zatiaľ nezverejnili.

Podľa informácií španielskych médií sa okolo 20.00 h večer zrútila terasa dvojposchodovej reštaurácie Medusa Beach Club, ktorá sa nachádza na pobrežnej promenáde letoviska Playa de Palma, ktoré leží pri hlavnom meste ostrova Palma.

V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia
Zobraziť galériu (3)
V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia  (Zdroj: SITA/Isaac Buj/Europa Press via AP)

Príčina nešťastia sa vyšetruje, ale podľa hovorcu miestnej polície sa terasa mohla zrútiť kvôli nadmernej hmotnosti na nej. Podľa BBC sa ľudia prepadli dole na miesto, kde boli zákazníci a pracovníci reštaurácie.

Záchranári potom prehľadávali trosky, lebo panovali obavy, že v nich mohli uviaznuť ďalší ľudia. Úrady preto vyzvali všetkých v okolí na tichosť, aby záchranári mohli počuť hlasy preživších.

V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia
Zobraziť galériu (3)
V meste Palma na Malorke sa zrútila reštaurácia  (Zdroj: SITA/Isaac Buj/Europa Press via AP)

Podľa agentúry Reuters je vážne zranených 16 ľudí, miestne médiá pôvodne informovali až o 27 zranených. Na miesto vyrazili okrem zdravotníckych záchranárov, policajtov a hasičov aj psychológovia.

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyjadril sústrasť rodinám obetí a zaželal skoré uzdravenie zraneným. Vláda je podľa neho pripravená vyslať miestnym úradom potrebnú pomoc. Mallorca je najväčším z Baleárskych ostrovov, ktoré sa nachádzajú v Stredozemnom mori. Patrí medzi obľúbené turistické destinácie, len vlani ju podľa BBC navštívilo viac ako 17 miliónov ľudí.

Viac o téme: TerasaTragédiaHasičiObeteMalorkaPalmaMedusa Beach Club
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu