Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Frontex preveruje dve obvinenia týkajúce sa nelegálneho vytláčania migrantov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu Parra)

VARŠAVA - Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v súčasnosti preveruje dve obvinenia z nelegálneho vytláčania migrantov v Egejskom mori medzi Tureckom a Gréckom, informovala vo štvrtok agentúra so sídlom vo Varšave.

Obvinenia sú brané mimoriadne vážne, dodal Frontex vo vyhlásení. Agentúra reagovala na správu, ktorú odvysielali nemecké verejnoprávne televízie NDR a WDR. Odmietla však poskytnúť ďalšie podrobnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.V jednom z prípadov informovali televízie o existencii videozáznamu z januára tohto roku. Maskovaní muži sa na lodi, ktorá zrejme patrila gréckej pobrežnej stráži, približovali k nafukovaciemu člnu s 30 ľuďmi a jeho pasažierov zastrašovali tyčami. Loď lotyšskej pobrežnej stráže, ktorá v Egejskom mori pôsobí v rámci agentúry Frontex, bolo vidieť v pozadí. Čln s migrantmi údajne neskôr zadržala v tureckých vodách tamojšia pobrežná stráž.

Frontex preveruje dve obvinenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud)

Druhý prípad sa odohral vo februári tohto roku. Nafukovací čln s 30 ľuďmi na palube v Egejskom mori údajne vydal volanie o pomoc, keď sa v blízkosti nachádzali iné lode. Podľa správ bola medzi nimi aj loď bulharskej pobrežnej stráže, ktorá tiež pôsobí v rámci agentúry Frontex. Podľa očitého svedka vytlačili čln grécki príslušníci do tureckých vôd.

Mimovládne organizácie opakovane obvinili agentúru Frontex, že nechráni práva migrantov. Hlavným cieľom Frontexu je kontrolovať a chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. Vymieňa si spravodajské informácie a odborné znalosti so všetkými členskými krajinami EÚ, ako aj so susednými krajinami mimo EÚ, ktoré sú zasiahnuté migráciou a cezhraničnou trestnou činnosťou.

Viac o téme: ObvineniaMigrantiVytláčanieFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu