Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Poľsko obnoví na hraniciach s Bieloruskom nárazníkovú zónu

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA - Poľsko opäť vytvorí na hraniciach s Bieloruskom nárazníkovú zónu. Oznámil to v stredu poľský premiér Donald Tusk po tom, čo v utorok pobodal ilegálny migrant z Bieloruska poľského pohraničníka. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Hranica medzi Poľskom a Bieloruskom sa dostala do centra pozornosti v roku 2021, keď sa ju hromadne snažili prekročiť ilegálni migranti. Zo zorganizovania tejto migračnej krízy je obviňované Bieloruska, ktoré však odmieta, že by pomáhalo usmerňovať migrantov k hraniciam s Poľskom.

archívne video

Bizarný pokus o prekročenie poľsko-ukrajinskej hranice (Zdroj: Youtube/ Bieszczadzki Oddział Straży Granicznej)

"Bolo nám odporučené, že by sme mali rýchlo obnoviť 200-metrovú nárazníkovú zónu v tejto oblasti... sme pripravení toto rozhodnutie prijať začiatkom budúceho týždňa," povedal Tusk na tlačovej konferencii neďaleko hraníc.

Nárazníkovú zónu na hraniciach s Bieloruskom vytvorila v roku 2021 predchádzajúca poľská vláda vedená nacionalistickou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). V čase jej zavedenia ju kritizovali obrancovia ľudských práv, podľa ktorých zóna predstavovala prekážku pri snahách o poskytnutie pomoci migrantom vrátane žien a detí, ktoré uviazli na hraniciach.

V posledných týždňoch opäť narástol počet migrantov, ktorí sa snažia poľsko-bieloruské hranice prejsť, a pohraničníci už hlásili viacero násilných incidentov. V utorok jeden z nelegálnych migrantov pobodal nožom cez plot na hranici poľského vojaka, ktorý utrpel život ohrozujúce zranenia.

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil, že Poľsko je pripravené posilniť počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom. Ich počet nespresnil, ale momentálne sa tam nachádza asi 5 500 vojakov. Poľsko celkovo plánuje vynaložiť na posilnenie svojich hraníc s Bieloruskom 10 miliárd zlotých (2,4 miliardy eur).

Viac o téme: MigrantiNárazníková zónaPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu