Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Francúzsko skúšobne odpálilo raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsko v stredu uskutočnilo prvé skúšobné odpálenie aktualizovanej nadzvukovej strely ASMPA schopnej niesť jadrovú hlavicu. Na sieti X o tom v stredu informoval francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

Spresnil, že raketa ASMPA-R bola vypustená bez bojovej hlavice zo stíhačky Rafale počas cvičenia nad francúzskym územím na konci letu simulujúceho jadrový nálet, napísal Lecornu. Minister dodal, že toto cvičenie bolo plánované už dávnejšie, pričom jeho cieľom bolo podporiť "dôveryhodnosť vzdušného jadrového prvku odstrašenia". Francúzsko má okrem vzdušných aj ponorkové jadrové sily.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zhodou okolností k tejto skúške došlo deň po tom, čo Rusko oznámilo začiatok vojenského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami, ktoré sa koná v Južnom vojenskom okruhu hraničiacom s Ukrajinou a zahŕňajúcom aj časti ukrajinského územia anektované Moskvou, dodala britská stanica BBC.

Francúzsko plánuje v najbližších rokoch vynaložiť na svoje jadrové sily vrátane modernizácie leteckých nosičov 13 percent svojho vojenského rozpočtu, píše AFP.

Rusko sa od začiatku svojej invázie na Ukrajinu opakovane vyhráža jadrovými zbraňami. Francúzsky prezident Emmanuel Macron už viackrát pripustil, že v zásade nemožno vylúčiť žiadne prostriedky na zabránenie víťazstvu Ruska, dokonca ani vyslanie vojakov zo západných krajín na Ukrajinu, doplnila BBC.

Viac o téme: RaketaOdpálenieFrancúzskoJadrová hlavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu