Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Rusko začalo manévre zahŕňajúce prípravu nestrategických jadrových zbraní

Rusko začína cvičenia s jadrovými zbraňami
Rusko začína cvičenia s jadrovými zbraňami (Zdroj: X/Mario Nawfal)

MOSKVA - Ruská armáda začala prvú fázu manévrov, ktoré zahŕňajú nácvik prípravy a použitia nestrategických jadrových zbraní, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve podľa agentúry Interfax. Cvičenie sa koná v Južnom vojenskom okruhu, ktorého súčasťou sú aj Ruskom okupované časti ukrajinského územia. Začiatkom mesiaca ho nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa ministerstva obrany vojaci do prvej fázy manévrov nasadili rakety Iskander a Kinžal. Ich cieľom je zabezpečiť, aby jednotky a vojenská technika boli pripravené na "bojové nasadenie nestrategických jadrových zbraní, aby bola bezpodmienečne zabezpečená územná celistvosť a suverenita Ruska v súvislosti s provokatívnymi vyhláseniami a vyhrážkami rôznych západných činiteľov na adresu Ruskej federácie".

archívne video

Robert Hajšel v EP o využití výnosov zo zmrazených ruských aktív pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Keď Kremeľ pred časom vojenské cvičenie ohlasoval, povedal, že ide o reakciu na výroky niektorých západných politikov, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ohľadom možného vyslania vojakov NATO na Ukrajinu. Macron opakovane hovorí o prípadnom vyslaní západných pozemných jednotiek na Ukrajinu, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej invázii. Názor v rámci aliancie na takýto krok však nie je jednotný.

Vojnu na Ukrajine vo februári 2022 odštartovala invázia ruskej armády, ktorú Putin nariadil s argumentom, že treba zabezpečiť denacifikáciu a demilitarizáciu susednej krajiny. Moskva odvtedy opakovane naznačuje možnosť použitia jadrových zbraní a v marci 2023 Putin oznámil, že v Bielorusku, ktoré tiež susedí s Ukrajinou, Rusko rozmiestni taktické jadrové prostriedky. Putin predtým oznámil, že terajšieho cvičenia sa zúčastní aj bieloruská armáda.

Vojaci podľa ministerstva obrany nacvičovali preberanie "špeciálnej munície" pre rakety Iskander, teda jadrových vojnových hlavíc, osádzanie odpaľovacích vozidiel týmito raketami a "ich utajený presun na určené pozície". Jednotky letectva trénovali osadzovanie hypersonických rakiet Kinžal špeciálnymi vojnovými hlavicami a lety nad určeným priestorom. Ministerstvo zverejnilo video z prevozu rakiet v konvoji a ich nastavenie do pozície na vystrelenie.

Ruská jadrová doktrína predpokladá "prísne obranné" použitie jadrových zbraní v prípade útoku na Rusko zbraňami hromadného ničenia alebo v prípade jeho napadnutia konvenčnými zbraňami, ktoré bude "ohrozovať samotnú existenciu štátu".

Taktické (nestrategické) jadrové zbrane sú menej deštruktívne ako strategické jadrové zbrane, ktoré dokážu zničiť celé mestá, ale aj tak majú významný ničivý potenciál. Agentúra Reuters píše, že podľa niektorých západných analytikov nestrategické jadrové zbrane v uvažovaní Moskvy nabrali od začiatku invázie na Ukrajinu väčší význam. V teórii by ich nasadenie mohlo pre Západ znamenať obrovský šok a nemuselo by viesť k rozpútaniu jadrovej vojny. Riziko eskalácie by však bolo obrovské. Podľa think tanku Federácie amerických vedcov má Rusko 155 nestrategických jadrových vojnových hlavíc. Či je tento údaj presný, nie je isté, podotýka Reuters.

Viac o téme: CvičenieJadrové zbraneManévreRuskoUkrajinské územieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu