Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

MIMORIADNY ONLINE Rusko varuje! Použitie rakiet Patriot nad jeho územím povedie k eskalácii: Zelenskyj navštívil Filipíny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Takmer tisíc ľudí v Kyjeve prišlo naposledy rozlúčiť s ukrajinskou novinárkou Irynou Cybuchovou, ktorá zahynula v bojoch medzi ukrajinskou a ruskou armádou vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde bola nasadená ako vojnová zdravotníčka. Mala 25 rokov, napísala agentúra AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 830

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 830 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:26 Veliteľ britskej armády verí, že Ukrajina vojnu vyhrá, ale spojenci si musia „udržať podporu“.

20:22 Francúzska polícia zadržala v pondelok troch ľudí v súvislosti s nálezom piatich prázdnych rakiev s nápisom "Francúzski vojaci z Ukrajiny" pri Eiffelovej veži v Paríži.

20:08 Skupina žien protestovala v pondelok v Moskve pred budovou ruského ministerstva obrany. Žiadali návrat svojich partnerov naverbovaných do boja na Ukrajine a stretnutie s novým ruským ministrom obrany Andrejom Belousovom.

19:38 Viceprezidentka Harrisová bude zastupovať USA na mierovom summite Ukrajiny vo Švajčiarsku.

19:10 Taliansko pravdepodobne poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany SAMP/T v reakcii na žiadosť Kyjeva o väčšiu podporu pred ruskými raketovými útokmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou.

18:36 Poľská polícia zatkla od decembra 18 ľudí pre podozrenia z vykonávania nepriateľských aktivít alebo plánovania sabotáže v prospech Ruska a Bieloruska vrátane plánov na zavraždenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V pondelok to uviedol poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak.

17:24 Kyjev bude naliehať na svojich spojencov, aby poskytli ukrajinskej armáde viac slobody pri zasahovaní vojenských cieľov v Rusku západnými zbraňami. Uviedol to v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:42 Nebolo by bezpečné znovu spustiť Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) na Ukrajine ovládanú ruskými silami, kým v jej okolí zúri vojna. Povedal to v pondelok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

16:10 Khvicha Gvirjishvili, gruzínsky dobrovoľný vojak bojujúci za Ukrajinu, bol zabitý neďaleko Charkova.

15:56 Ruský útok v Doneckej oblasti zabil dvoch ľudí vrátane 12-ročného chlapca.

14:19 Prezidentská kancelária potvrdila Zelenského účasť na stretnutí G7 v Taliansku.

13:32 Čína v pondelok odmietla obvinenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že sa snaží zabrániť účasti iných krajín na plánovanom mierovom summite o vojne na Ukrajine, ktorý sa bude konať tento mesiac vo Švajčiarsku. Informuje správa agentúry AFP. 

12:45 Na letisku v juhoruskom meste Kazaň v pondelok z bezpečnostných dôvodov asi na hodinu obmedzili letovú prevádzku. Podľa agentúry Reuters to nariadil ruský letový úrad.

11:41 Ruská reakcia na ukrajinské útoky na vojenské objekty v Rusku, hlavne radary včasnej výstrahy, môže byť asymetrická. Dnes to podľa agentúry TASS povedal námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

11:27 Prvé výsledky vyšetrovania piatkového kybernetického útoku na poľskú tlačovú agentúru PAP dokazujú, že za zverejnením falošných správ o mobilizácii Poliakov sú ruskí hackeri, uviedol v pondelok poľský minister pre digitálne záležitosti Krzysztof Gawkowski. Poľsko je podľa neho v kybernetickej vojne s Ruskom. Informuje agentúra PAP. 

11:16 Rusko v pondelok varovalo Západ pred dôsledkami súhlasu s tým, aby Ukrajina použila protilietadlové raketové systémy Patriot aj nad územím Ruska, informuje agentúra Reuters.

11:15 Jeden človek prišiel o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, kde moskovské sily nedávno obsadili viacero obcí. Oznámil to gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje agentúra AFP. 

11:00 Súd v Moskve v pondelok odsúdil nemeckého investora Ralpha Novaka na päť rokov väzenia v kauze sprenevery v spoločnosti na zdieľanie áut BelkaCar. S odvolaním sa na správu ruskej tlačovej agentúry RIA a vyhlásenie moskovského súdu o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

10:15 Ruské sily zasiahli Ukrajinu takmer 1000-krát rôznymi zbraňami, vrátane rakiet, bezpilotných lietadiel a leteckých bômb, len za posledný týždeň, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj 2.

9:30 Maďarsko sa nerozhodlo o účasti na mierovom summite pre neprítomnosť Ruska, hovorí maďarský FM.

9:00 Ruská vláda uniesla v apríli 2022 46 detí z Chersonského detského domova, štátneho pestúnskeho domova pre inštitucionalizované deti so špeciálnymi potrebami, uviedol New York Times (NYT) vo svojom vyšetrovaní zverejnenom 2. júna.

8:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

6:45 Ruské sily zaútočili 2. júna na desať pohraničných oblastí a osád Sumskej oblasti, pričom 19-krát vystrelili a spôsobili najmenej 46 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok Filipíny. V metropole Manila sa stretol s prezidentom Ferdinandom Marcosom mladším, ktorému poďakoval za podporu a jasný postoj k invázii Ruska na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters. Lídri sa stretli vo filipínskom prezidentom paláci po tom, ako Zelenskyj cez víkend vystúpil v Singapure neohlásene na najväčšej ázijskej bezpečnostnej konferencii. Je to jeho druhá cesta do Ázie od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Cybuchová zanechala svojim blízkym inštrukcie

Cybuchová zanechala svojim blízkym inštrukcie k svojmu pohrebu v prípade, že by sa z frontu nevrátila. Chcela, aby ľudia spievali ukrajinské piesne a namiesto obvyklej smútočnej černe prišli odení do tradičných ukrajinských vyšívaných košieľ. Namiesto kvetov novinárka v odkaze požiadala, aby ľudia prispeli dobrovoľnému zdravotníckemu oddielu, kde slúžila.

Na nádvorí kyjevského kláštora archanjela Michaela, kde sa konal pietny obrad, sa dnes zišli davy ľudí. Po omši sa v sprievode vydali na námestie Nezávislosti, zvané Majdan, a skandovali pri tom "hrdinovia nezomierajú". Stovky ľudí na námestí v centre ukrajinskej metropoly pokľakli, aby vzdali hold pri rakve prekrytej žltomodrou ukrajinskou vlajkou. Priatelia Cybuchovej rozdávali ľuďom vytlačené texty piesní, ktoré si priala pri rozlúčke zaspievať.

"Budeme bez prestania spievať na počesť toho, ako bez prestania zachraňovala vojakov," znel z reproduktorov hlas jedného z priateľov zosnulej ženy. Pochovaná bude Cybuchová v pondelok v rodnom Ľvove.

Smrť Cybuchovej, ktorá pred ruskou inváziou na Ukrajinu pracovala pre verejnoprávnu televíziu Suspilne a dohliadala na vzdelávacie projekty v odľahlých dedinách východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, vzbudila veľkú pozornosť na ukrajinských sociálnych sieťach.

"Som mladá žena rovnaká ako tie vo Francúzsku alebo Španielsku. Jediný rozdiel je v tom, že na našich hraniciach je totalitný režim, ktorý napadol krajinu, ktorú mám veľmi rada," uviedla novinárka v rozhovore s časopisom Elle v roku 2022. "Preto bránim svoju krajinu a som pripravená zomrieť, aby som bola moja krajina slobodná," dodala vtedy.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu