Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Reakcia na Putinov jadrový úder: NATO by ako prvé zbombardovalo tieto tri ciele v Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Vladimir Putin sa nikdy neunaví vyhrážaním sa použitím jadrových zbraní. Ak by však došlo k ruskému jadrovému útoku, nevyhnutne by to vyvolalo reakciu NATO. Bývalý podplukovník Sergej Guľajev si myslí, že vie, ktoré ciele by NATO bombardovalo ako prvé.

Hrozba jadrovej vojny sa zvýšila so začiatkom vojny na Ukrajine vo februári 2022. Vladimir Putin a spolupracovníci z Kremľa neúnavne zdôrazňujú jadrovú prevahu Ruska a vyhrážajú sa Ukrajine a Západu jadrovým úderom.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 826 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ak sa však tento hororový scenár skutočne naplní a Vladimir Putin nariadi použitie jadrových zbraní, nevyhnutne by to vyvolalo reakciu NATO. Bývalý sovietsky podplukovník Sergej Guľajev si myslí, že vie, ktoré ciele v Rusku by NATO bombardovalo ako prvé. Ruský politik v rozhovore pre britský „Express“ vymenoval tri možné ciele útoku, na ktoré by podľa neho NATO zaútočilo ako prvé v rámci odvetného úderu.

Podľa Sergeja Guľajeva, ktorý slúžil mnoho rokov ako podplukovník sovietskej armády, než sa presťahoval do Petrohradu, aby sa stal politikom, by NATO bombardovalo tieto tri ciele:

  • Hlavné mesto Ruska Moskva
  • Rostov, vysoké veliteľstvo južného vojenského okruhu
  • ponorkovú základňu severnej flotily ruského námorníctva

 

Putin chce rozšíriť ponorkovú základňu

Podľa Guľajeva je pre NATO cenným cieľom najmä severná flotila, ktorá hliadkuje v Baltskom mori, keďže Vladimir Putin chce flotilu v najbližších rokoch rozšíriť o 12 nových ponoriek Jaseň, ktoré všetky môžu niesť riadené strely Kalibr a Oniks. Riadené strely Kalibr aj Oniks môžu byť vybavené jadrovými hlavicami, ktoré by mohli dosiahnuť ciele na Západe v priebehu niekoľkých minút. Podľa "Express" budú nové ponorky vybavené aj Zirkonmi, hypersonickými riadenými strelami s jadrovými zbraňami.

Prečo je to dôležité: Podľa „Statista.de“ (k januáru 2023) má Rusko 4 489 jadrových hlavíc, čo z neho robí štát s najväčším jadrovým arzenálom na svete. Dosť na to, aby našu planétu niekoľkokrát zničili. Pre porovnanie: USA majú druhý najväčší jadrový arzenál na svete s 3 708 aktívnymi hlavicami. Podľa „Express“ majú krajiny NATO spolu okolo 5 580 jadrových hlavíc.

Viac o téme: Jadrové zbraneRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu