Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Americká Snemovňa schválila balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur).Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 786

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 786 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:14 Ruský raketový útok na Odesu zranil 3 ľudí  vrátane dieťaťa.

20:04 Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). Členovia snemovne hlasovali o troch návrhoch zákonov vyčleňujúcich celkovo vyše 95 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, Izraelu a spojencom USA v indo-tichomorskom regióne. Prijali ich spolu so zákonom týkajúcim sa priorít zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti.

19:46 Zelenskyj: Ukrajina by mohla v blízkej budúcnosti podpísať bilaterálne bezpečnostné dohody s USA, severskými a pobaltskými štátmi.

18:23 Na západe Ukrajiny v sobotu údajne dvaja vojaci zastrelili pri dopravnej kontrole policajta a ďalšieho zranili, oznámila tamojšia polícia. Prokuratúra uviedla, že k incidentu došlo ráno vo Vinnyckej oblasti juhozápadne od hlavného mesta Kyjev. Dodala, že v súčasnosti pátrajú po dvoch ukrajinských vojakoch. Úrady zverejnili o streľbe len málo podrobností.

17:14 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť zabil jedného človeka.

16:03 Slovenskí občania vyzbierali 2,8 milióna dolárov na českú muničnú iniciatívu po tom, čo vláda odmietla prispieť.

15:34 2 zabití a 2 zranení pri ruskom útoku na pohraničné mesto Vovčansk.

14:12 Ukrajinské bezpilotné lietadlá v noci nadnes zaútočili na ruské vojenské tankovacie zariadenia.

13:46 Český poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) sa snaží medzi kolegami v EP získať podporu pre sprísnenie režimu dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. EP má v utorok hlasovať o predĺžení pozastavenia ciel a kvót na poľnohospodársky dovoz z Ukrajiny. Podľa serveru Politico Hlaváček rovnaké zmeny navrhol už skôr, ale podporila ho len malá skupina europoslancov.

13:17 Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov. Informuje o tom agentúra AFP.

12:10 Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva, informoval zdroj z ukrajinského obranného sektora tlačovú agentúru AFP.

10:19 Na začiatku vojny na Ukrajine pôsobilo v Rusku približne 65 rakúskych spoločností. Krajinu doteraz opustilo 15 firiem, medzi nimi napríklad prevádzkovateľ mýtnych systémov Kapsch, výrobca šperkov Swarovski alebo stavebný koncern Wienerberger. Informuje o tom agentúra APA.

9:15 Na juhovýchode Ukrajiny zahynul v piatok vojnový reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. Denník o tom informoval na telegrame. Podľa neho zomrel 42-ročný novinár na následky zranení, ktoré utrpel pri útoku ukrajinského dronu. Ukrajina sa podľa agentúry Reuters k správe nevyjadrila.

7:16 Dvaja ľudia zahynuli v noci na sobotu pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol v sobotu nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informuje o tom agentúra AFP. Obytná budova a stodola v obci Poroz pri útoku "kompletne zhoreli", uviedol guvernér. Ďalšia obytná budova bola vážne poškodená.   

Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident následne odovzdal vojakom vyznamenania. Mestečko Časiv Jar sa považuje za nasledujúci cieľ ruskej armády. Frontová línia sa nachádza len niekoľko kilometrov od centra tohto mesta. Časiv Jar leží neďaleko Bachmutu, ktorý ruské jednotky obsadili takmer pred rokom po ťažkých bojoch, pripomína DPA.

Zelenskyj predtým navštívil zranených vojakov v nemocnici v meste Sloviansk a prezrel si nové obranné pozície. Odcestoval tiež do mesta Dnipro, kde sa informoval o bezpečnostnej situácii a obranných opatreniach pre tamojšiu kritickú infraštruktúru.

"Je veľmi dôležité, aby teraz dostali pomoc všetci, ktorí ju potrebujú," napísal na Telegrame. "S našimi partnermi pracujeme na poskytnutí ďalších systémov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu," dodal. Dnipro bolo v poslednom období cieľom mnohých ruských náletov i raketových útokov.

Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil v piatok po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Stoltenberg na tlačovej konferencii dostal otázku od ukrajinského novinára, či ho Kyjev informoval o zostrelení ruského bombardéra Tu-22M3 na území Stavropolského kraja v Rusku a či sa má Ukrajina nejak obmedzovať pri útokoch na vojenské ciele na území Ruska.

"Musíme mať na pamäti, že toto je útočná vojna, kde Rusko napadlo Ukrajinu ako svojho suseda. Ukrajina má právo na sebaobranu. To zahŕňa aj útoky na legitímne vojenské ciele mimo Ukrajiny. Takže zostreľovanie ruských lietadiel používaných na útoky proti Ukrajine spadá pod ukrajinské právo na sebaobranu," povedal Stoltenberg.

Podľa ruského ministerstva obrany sa bombardér zrútil do poľa

Podľa ruského ministerstva obrany sa bombardér zrútil do poľa pri návrate na letisko po dokončení bojovej misie a neniesol už žiadnu muníciu. Na palube lietadla sa údajne nachádzali štyria členovia posádky. Všetci sa katapultovali, avšak jeden z nich haváriu neprežil. Dvaja sú v nemocnici a jeden je nezvestný.

Ruské ministerstvo obrany pripísalo haváriu technickej poruche. Ukrajinská vojenská rozviedka HUR však tvrdí, že ukrajinským silám sa podarilo lietadlo zostreliť približne 300 kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc. Zasiahnuté lietadlo údajne dokázalo doletieť až do oblasti Stavropola, kde sa napokon zrútilo.

Na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina vystúpil v piatok cez telemost aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ministrov obrany členských štátov NATO požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany. Ukrajina ich vraj potrebuje pre začiatok najmenej sedem. Po schôdzke Stoltenberg oznámil, že členské krajiny vyhodnotili svoje kapacity a Ukrajine čoskoro dodajú ďalšie prostriedky protivzdušnej obrany.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu