Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Rusko sa podľa Ukrajiny snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20 až 25-tisíc vojakmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KJEV/MOSKVA - Ruské sily sa snažia dobyť mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojakmi. Oznámila to v pondelok ukrajinská armáda, podľa ktorej je situácia v oblasti zložitá. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 788

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 788  (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Ruské sily sa snažia dobyť mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojakmi. Oznámila to v pondelok ukrajinská armáda, podľa ktorej je situácia v oblasti zložitá. "Situácia v okolí mesta je zložitá, no je kontrolovateľná... Naši obrancovia dostávajú posily a stabilizujú líniu," povedal hovorca východného velenia ukrajinskej armády Nazar Vološyn v rozhovore pre televíziu Suspilne. Podľa jeho slov sa do Časiv Jaru a okolitých dedín snaží preniknúť približne 20.000 až 25.000 ruských vojakov.

20:36 Spojené štáty rýchlo poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc v jej boji proti ruskej invázii. Vyhlásil to v pondelok americký prezident Joe Biden počas telefonátu so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenskym. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov. Návrh bol poslaný Senátu, pričom sa očakáva, že ten ho tiež schváli.  Biden podľa Bieleho domu počas telefonátu poukázal na trvalý záväzok Spojených štátov voči Ukrajine "brániacej svoju slobodu proti ruskej agresii".

19:28 Ukrajina bola hlavnou témou pondelňajšieho spoločného zasadnutia ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu, ktorí sa však venovali aj konfliktu na Blízkom východe. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár po skončení zasadnutia.Slovensko na Rade ministrov zastupoval aj minister obrany Robert Kaliňák (obaja Smer-SD).

19:00 Nórsko zvažuje výrazne zvýšiť pomoc pre Ukrajinu, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej invázii. Uviedol to v pondelok nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

18:23 Švédsky minister obrany nevylučuje vyslanie Patriotov na Ukrajinu.

17:48 Rusko útočí na televíznu infraštruktúru v Charkove.

16:53 Viac ako 20 000 ruských vojakov sa pokúša zaútočiť na predmestie Chasiv Yar.

15:38 Súkromná finančná časť Svetovej banky plánuje v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov investovať 1,9 miliardy dolárov do projektov na Ukrajine.

15:13 Poľskí demonštranti ukončili blokádu na priechode Jahodyn-Dorohusk na poľsko-ukrajinskej hranici, oznámila ukrajinská štátna colná služba.

14:48 Nórsko poskytne Ukrajine nové príspevky vrátane financií na zlepšenie protivzdušnej obrany krajiny, povedal 21. apríla nórsky premiér Jonas Gahr Stoere pre médiá TV2.

14:15 Rusko tvrdí, že nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine nezmení situáciu na frontových líniách, kde má Rusko prevahu."Ruské ozbrojené sily zlepšujú svoje pozície na fronte... Pridelené peniaze a zbrane, ktoré budú dodané, túto dynamiku nezmenia," vyhlásil v pondelok pred novinármi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa jeho názoru americká pomoc povedie len "k novým obetiam na ukrajinskej strane. Zahynie viac Ukrajincov, Ukrajina utrpí väčšie straty".

13:33 Ruskí vojaci dobyli ukrajinskú dedinu Novomychajlivka na východe Ukrajiny, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda sa k tomu zatiaľ nevyjadrila, tamojší generálny štáb ale v rannom hlásení o situácii na bojisku uviedol, že sily Kyjeva naďalej odrážajú ruské pokusy o postup pri tejto dedine.

13:02 Grécko a Španielsko sú pod čoraz väčším tlakom spojencov z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO), aby dodali Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany. Informuje o tom správa z denníka The Financial Times.

12:50 Ruské ministerstvo obrany prijme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti Ruska v prípade rozmiestnenia jadrových zbraní na poľskom území. Na brífingu v Moskve to v pondelok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:40 Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa v nasledujúcich týždňoch bude pravdepodobne neustále zhoršovať. Tvrdí to šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v pondelňajšom rozhovore pre ukrajinskú verziu stanice BBC. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:59 Nový americký balík na podporu Ukrajiny nijako nezmení situáciu na fronte, kde si ruské vojská vylepšujú pozície, uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Reagoval tým na sobotňajšie hlasovanie v americkej Snemovni reprezentantov, ktorá po mesiacoch rokovania prijala balík pomoci Ukrajine vo výške necelých 61 miliárd dolárov.

11:09 Investičná divízia Svetovej banky predpokladá, že počas nasledujúceho 1,5 roka poskytne na projekty na Ukrajine takmer 2 miliardy USD. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:04 Spojené štáty a NATO sú posadnuté strategickou porážkou Ruska, uviedol dnes podľa agentúry TASS šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Vo vyhlásení na moskovskej konferencii o nešírení jadrových zbraní Západ obvinil, že sa v súvislosti s podporou Ukrajiny snaží o vyvolanie priamej konfrontácie medzi jadrovými mocnosťami.

10:37 Traja ľudia dnes zomreli a dvaja utrpeli zranenia v dôsledku rozsiahleho požiaru v strojárskom podniku vo Voroneži na západe Ruska. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Čo bolo príčinou požiaru, nie je jasné.

10:34 Rusko má teraz všetky dôvody na to, aby skonfiškovalo majetky Západu, vyhlásil v pondelok predseda dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej Dumy - Vjačeslav Volodin. Reagoval tak na schválenie zákona americkou Snemovňou reprezentantov, ktorý umožní vláde zhabať zmrazené ruské aktíva v USA a poslať ich Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

10:22 Krajiny Európskej únie by mali poskytnúť Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy a rakety, ktoré naliehavo potrebuje na obranu proti stupňujúcej sa ruskej agresii. Pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ to novinárom povedal koordinátor zahraničnej a obrannej politiky EÚ Josep Borrell. Ministri by podľa Borrella mali odsúhlasiť novú sadu sankcií proti Iránu za jeho nedávny útok na Izrael. Niektoré krajiny chcú hovoriť aj o ďalšom balíku protiruských sankcií, ktorého podoba sa však zatiaľ len rodí. Podľa českého ministra zahraničia Jána Lipavského bude Praha znovu presadzovať svoj návrh na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v schengenskom priestore.

8:37 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila päť zo siedmich útočných dronov, ktoré nad jej územie vyslalo Rusko. Dnes o tom podľa ruskojazyčného servisu BBC informoval veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Ukrajinci podľa neho zostrelili tiež jeden ruský prieskumný bezpilotné lietadlo.

6:38 Napriek náznakom, že Rusko plánuje obnoviť letnú ofenzívu, Ukrajina bude pravdepodobne schopná obmedziť účinky obnovenej ofenzívy, ak očakávaná vojenská pomoc USA príde rýchlo, zhodnotil 21. apríla americký think tank Institute for the Study of War (ISW). Informoval o tom portál The Kyiv Independent. 

Unijní ministri zahraničia budú v Luxemburgu rokovať o Ukrajine a Iráne

Prostredníctvom videokonferencie sa s ministrami spojí aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a minister obrany Rustom Umerov, ktorí ich oboznámia s aktuálnou situáciou v krajine. Rokovať by sa malo aj o využití výnosov z ruských aktív zmrazených v Európe, táto téma však ešte nebola uzavretá. Európska komisia už v marci navrhla, aby sa 90 percent výnosov z týchto aktív použilo na nákup zbraní pre Ukrajinu. Zvyšných desať percent by malo byť prevedených do rozpočtu EÚ a použitých pri rekonštrukcii krajiny. Niektoré štáty však majú s využitím peňazí na vojenské účely problém.

Česko na rokovaní tiež navrhne zaradenie troch subjektov, dvoch fyzických a jednej právnickej osoby, na unijný sankčný zoznam. Ide o rovnaké osoby (Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka a spoločnosť Voice of Europe), ktoré sa už ocitli na národnom českom sankčnom zozname v súvislosti s ruským zasahovaním do chodu Európskeho parlamentu a do volieb. Praha teraz podľa informácií ČTK zbiera pre svoj návrh podporu a zároveň skúma, ako by mohol byť proces uloženia sankcií vykonaný čo najrýchlejšie ešte pred voľbami. Prípadný štrnásty balík sankcií proti Rusku totiž pravdepodobne vznikne až po júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Ministri budú debatovať aj o rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku proti Izraelu. Zavedenie ďalších reštriktívnych krokov voči Teheránu presadzuje rad členských štátov EÚ vrátane Česka. Sankcie by sa mali týkať dvoch oblastí, okrem dodávok dronov a rakiet by sa sankčný režim mal zamerať tiež na iránske revolučné gardy. V tomto ohľade je ale podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella najprv potrebné, aby boli gardy označené za teroristickú organizáciu. To znamená, že ich niektoré vnútroštátne orgány v EÚ musia spojiť s určitou teroristickou činnosťou.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu