Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Sú Ukrajinci pripravení bojovať za krajinu? Rusko varuje pred priamym konfliktom so Západom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám, píše agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 789

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 789 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:41 Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zadržaný pre podozrenie z brania úplatkov, - Ruský vyšetrovací výbor.

21:13 Ukrajinské úrady oznámili zadržanie deviatich členov zločineckej organizácie vrátane šiestich Čechov, ktorí z Ukrajiny obvolávali z falošných čísel českých občanov a vylákali z nich v prepočte vyše tri milióny korún. Informovala o tom ukrajinská polícia, na ktorej oznámenie upozornil server Novinky.cz.

20:40 Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády. Ide o prvú časť balíka, o ktorom v utorok rokuje americký Senát. Informuje agentúra AP a Reuters.

20:15 Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Informuje správa Bloomberg.

20:00 Prieskum: 62 % Ukrajincov tvrdí, že sú pripravení bojovať za krajinu.

19:25 Vláda vyčlenila ďalších viac ako 200 miliónov dolárov na opevnenie. Vláda vyčlenila ďalších viac ako 8 miliárd HR na výstavbu opevnení na Ukrajine, uviedol premiér Denys Shmyhal.

18:14 Guvernér: V roku 2024 zaútočilo na vodnú elektráreň Dnipro viac ako 20 ruských rakiet. Ruské sily odpálili od začiatku tohto roka viac ako 20 rakiet na vodnú elektráreň Dnipro, uviedol guvernér Ivan Fedorov.

17:42 Lotyšské školy prestali vyučovať ruštinu ako cudzí jazyk.

17:20 Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže. Informuje agentúra AFP.

17:05 Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Informuje správa agentúry AP a stanice Sky News.

16:35 Vojenská pomoc USA pre Ukrajinu je už v Poľsku, Nemecku.

15:18 Na muníciu pre Ukrajinu sa na Slovensku vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. Do občianskej zbierky "Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my" sa za osem dní zapojilo vyše 54.000 darcov. Iniciátori chcú v zbierke pokračovať, kým to bude nevyhnutne potrebné. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe zbierky a prezentovaných na utorkovej tlačovej konferencii. 

Na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo už vyše 3,5 milióna eur (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

15:00 V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny. S odvolaním sa na spolupredsedníčku ústredného štábu hnutia a poslankyňu Štátnej dumy za stranu Jednotné Rusko Jelenu Cunajevovú o tom v utorok informovala agentúra AFP.

14:15 Krajiny EÚ sa „nechcú rozlúčiť“ so svojimi systémami Patriot ani na pomoc Ukrajine – Le Monde Nemecko už dodalo dva zo svojich 12 systémov Patriot a ubezpečilo, že čoskoro dodá tretí. Kancelár Olaf Scholz následne vyzval európskych spojencov, aby ho nasledovali.

13:28 Europoslanci dnes schválili predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou, avšak s krokmi k vyššej ochrane poľnohospodárov v Európskej únii. Dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov do EÚ bude aj naďalej pokračovať bez ciel a kvót, budú však platiť určité obmedzenia. Práve tie majú podporiť unijných farmárov, ktorí už niekoľko mesiacov protestujú v mnohých krajinách dvadsaťsedmičky. Novo bude napríklad platiť, že ak dovoz niektorých produktov z Ukrajiny prekročí určité objemy, EÚ na ne opätovne zavedie clá.

13:00 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku. 

12:36 V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

11:46 Ukrajina prestala poskytovať konzulárne služby ukrajinským občanom v brannom veku, ktorí bývajú v zahraničí. Výnimku budú mať tí, ktorí sa budú chcieť do krajiny vrátiť, oznámilo dnes agentúre Reuters ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve. Šéf ukrajinskej diplomacie v tejto súvislosti uviedol, že pobyt v zahraničí nezbavuje muža ich povinnosťou voči vlasti.

11:36 Peking v utorok odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

10:06 Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu - nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom v noci na utorok informovala agentúra DPA.

9:47 Ukrajinský protikorupčný úrad podozrieva ministra pôdohospodárstva Mykolu Solského v súvislosti s machináciami so štátnymi pozemkami. Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že Solskyj stál na čele zločineckej skupiny, ktorá nezákonne získala stovky hektárov pôdy v celkovej hodnote 291 miliónov hrivien.

9:31 Ozbrojení fínski pohraničníci na bežkách strážia východnú časť krajiny, najnovšiu a najdlhšiu hranicu NATO s jeho hlavným protivníkom - Ruskom. Nad hlavami hučí helikoptéry aj drony a okolo rastie nový plot, miestami vysoký takmer štyri metre, s ostnatým drôtom hore a nepretržitým elektronickým dohľadom. Nové opatrenia majú Fínsko chrániť pred čoraz agresívnejšími ruskými operáciami. Tie zahŕňajú vlny migrantov, ktorých podľa Helsínk v posledných mesiacoch vyslala Moskva, aby zahltili odľahlé hranice krajiny, napísal The Wall Street Journal (WSJ).

9:22 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

V utorok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na ukrajinské médiá citujúce obežník podpísaný námestníkom ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrijom Sybigom. Samotné ukrajinské úrady zatiaľ tieto zmeny oficiálne neoznámili.

6:52 Ruské sily včera popoludní (22.4.) zničili v Charkove na východe Ukrajiny televíznu vežu. Na internete sa šíria videozáznamy, ktoré zachytávajú, ako sa časť 240 metrov vysokej stavby rúti k zemi. Na mieste sú problémy s digitálnym signálom, obete na živote si útok nevyžiadal, uviedol šéf Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov. Na inom mieste Charkovskej oblasti dnes pri ruskom ostreľovaní zahynul civilista.

6:45 Ruské dronové útoky v noci na utorok zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti, píše Reuters.

6:38 Britský premiér Rishi Sunak oznámi v utorok na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení, o ktorom píšu agentúry DPA a Reuters.

6:36 Ruské sily v noci na dnes opäť zaútočili na Ukrajinu za pomoci dronov Šáhed iránskej konštrukcie, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na úrady a veliteľstvo letectva. V Odese bezpilotné lietadlá poškodili 14 bytov a zranili sedem ľudí, vrátane dvoch detí, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady a veliteľstvo južného zoskupenia ukrajinských síl. Podrobnosti o následkoch náletov na Kyjevskú a Čerkaskú oblasť ešte nie sú známe.

6:35 Gubernátor Kaliningradskej oblasti, najzápadnejšie výspy Ruska na brehoch Baltu medzi Poľskom a Litvou, označil nemeckého filozofa Immanuela Kanta, ktorý sa pred 300 rokmi narodil v meste známom teraz ako Kaliningrad, za "našu ruskú korisť". Informovala o tom agentúra Interfax. Po druhej svetovej vojne Sovietsky zväz pripojil niekdajšie východné Prusko vrátane Kantovho rodiska k ruskému územiu. Server Meduza pripomenul, že tento rok vo februári gubernátor Anton Alichanov hovoril o Kantovi ako o "jednom z duchovných otcov Západu" s "takmer priamym vzťahom ku globálnemu chaosu", ako aj "priamym vzťahom k vojnovému konfliktu na Ukrajine".

6:26 Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom v pondelok agentúry DPA a PA Media.

Zelenskyj telefonoval s Bidenom po schválení vojenskej pomoci

Zelenskyj v pondelok telefonoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom po tom, ako americká Snemovňa reprezentantov počas víkendu schválila dlho odkladaný balík vojenskej pomoci pre Kyjev. Ukrajinský líder po telefonáte uviedol, že "všetky body v dohodách o ATACMS (amerických taktických balistických raketách) pre Ukrajinu boli uzavreté".

Rakety dlhšieho doletu, ktoré majú v závislosti od dodanej munície maximálny dolet približne 300 kilometrov, dostala Ukrajina prvýkrát minulý rok. Podľa oboch strán znamenajú posilnenie bojových schopností Kyjeva.

Ukrajina v poslednom období podpísala s krajinami NATO niekoľko desaťročných bezpečnostných dohôd, ktoré načrtávajú dlhodobú podporu Západu tejto krajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii.

Rusko varuje pred priamym konfliktom so Západom pre Ukrajinu

Rusko v pondelok vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

Invázia na Ukrajinu v roku 2022, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin, vyvolala podľa ruských, ako aj amerických diplomatov najhoršie narušenie vzťahov medzi Moskvou a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

Len dva dni po tom, ako americkí zákonodarcovia schválili miliardy dolárov dodatočnej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že USA a NATO sú posadnuté myšlienkou spôsobiť Rusku "strategickú porážku".

Podľa Ruska Západ nebezpečne balansuje

Lavrov uviedol, že podpora Ukrajiny zo strany Západu stavia Spojené štáty a ich spojencov na pokraj priameho vojenského konfliktu s Ruskom. "Západ nebezpečne balansuje na pokraji priamej vojenskej zrážky medzi jadrovými mocnosťami, ktorá by mala katastrofálne následky," povedal minister na moskovskej konferencii o nešírení jadrových zbraní.

"Obzvlášť znepokojujúca je skutočnosť, že práve 'trojka' západných jadrových štátov patrí medzi hlavných podporovateľov zločineckého kyjevského režimu, hlavných iniciátorov rôznych provokačných krokov. Vidíme v tom vážne strategické riziká, ktoré vedú k zvýšeniu úrovne jadrového nebezpečenstva," dodal Lavrov.

Rusko od začiatku vojny opakovane varuje pred rastúcimi jadrovými rizikami. Ide o varovania, ktoré sa podľa Washingtonu musia brať vážne, hoci americkí predstavitelia tvrdia, že v ruskom jadrovom postoji nezaznamenali žiadnu zmenu.

Putin chápe túto vojnu ako účasť stáročného boja s dekadentným Západom

Putin vykresľuje túto vojnu ako súčasť stáročného boja s dekadentným Západom, ktorý podľa neho po páde Berlínskeho múru v roku 1989 ponížil Rusko tým, že rozšíril NATO a zasiahol do oblasti, ktorú Moskva považuje za historickú sféru vplyvu Ruska, píše Reuters.

Ukrajina a jej západní podporovatelia tvrdia, že táto vojna je imperialistickým zabratím územia skorumpovanou diktatúrou, ktoré zavedie Rusko do strategickej slepej uličky. Západní lídri prisľúbili, že sa budú usilovať o porážku ruských síl na Ukrajine, pričom vylúčili akékoľvek nasadenie vojakov NATO v tejto krajine.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajinaZápad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu