Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA a Británia uvalili rozsiahle sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

WASHINGTON/LONDÝN - Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael, informujú o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

Washington uvalil takéto postihy na 16 osôb a dva subjekty, ktoré umožňujú výrobu bezpilotných lietadiel vrátane typov motorov, aké poháňajú iránske bezpilotné lietadlá typu Šáhid, ktoré boli použité pri útoku z 13. apríla, informoval americký rezort financií.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Británia v tejto súvislosti pridala na svoj sankčný zoznam 13 nových položiek vrátane jednotlivcov a firiem zahŕňajúcich aj niekoľko iránskych vojenských organizácií, ktoré pôsobia v oblasti výroby dronov a balistických rakiet.

Lídri Európskej únie v stredu tiež prisľúbili, že sprísnia sankcie voči Iránu, pričom sa taktiež zamerajú na iránskych výrobcov dronov a riadených striel, ktoré sú dodávané aj ich spojencom na Blízkom východe.

Viac o téme: SankcieUSABritániaIránIzraelDronyUvalenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu