Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko si po zatknutí podozrivých zo špionáže predvolalo ruského veľvyslanca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ruského veľvyslanca si predvolala ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, povedal hovorca ministerstva pre AFP. Špeciálne policajné jednotky v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko v stredu zadržala dve osoby. Ide o 39-ročného hlavného podozrivého menom Dieter S. z Bavorska a 37-ročného Alexandra J., ktorý mu pomáhal. Obaja majú dvojaké nemecké aj ruské občianstvo. Spolková prokuratúra (GBA) vo štvrtok uviedla, že sú podozriví zo závažného konania v prospech zahraničnej tajnej služby.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Týždenník Der Spiegel na svojej webovej stránke uviedol, že na príkaz Ruska bolo ich úlohou sledovať americké vojenské základne a plánovať útoky na trasách presunu vojenského materiálu. Dieter S. podľa prokuratúry od vlaňajšieho októbra s osobou spojenou s ruskými tajnými službami komunikoval o sabotérskych činoch. Cieľom bolo oslabiť nemeckú podporu pre Ukrajinu. Tiež zbieral informácie o možných cieľoch vrátane vojenských zariadení USA v Nemecku.

Tento muž čelí obvineniam z členstva v ozbrojenom útvare proruských separatistov v Doneckej oblasti na Ukrajine v rokoch 2014-2016. Sudca v stredu nariadil v jeho prípade väzbu a očakáva sa oficiálna obžaloba. Alexander J. sa má vo štvrtok dostaviť na súd.

Viac o téme: PredvolanieŠpionážVeľvyslanecRuskoNemeckoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu