Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecké úrady zadržali troch občanov podozrivých zo špionáže pre Čínu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecké úrady zadržali troch nemeckých občanov podozrivých zo špionáže pre Čínu. Oznámilo to dnes podľa denníka Die Welt Spolkové štátne zastupiteľstvo.

Zadržaní, dvaja muži a jedna žena, sú podozriví, že čínskej civilnej rozviedke odovzdávali citlivé technológie, ktoré by mohli byť využité na vojenské účely. Podľa listu Die Welt trojica Pekingu údajne odovzdávala informácie o vojenskej technike a spolupracovala s čínskou tajnou službou MSS. Dotknuté osoby boli zadržané v Düsseldorfe a Bad Homburgu.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ich byty a pracoviská boli prehľadané. Trojica je podozrivá, že pre čínsku tajnú službu pracovala najmenej od roku 2022. Jeden z nich, Thomas R., údajne MSS v Nemecku obstarával informácie o vojensky využiteľných inovatívnych technológiách, píše Die Welt.

Manželia Herwig F. a Ina F., ktorí z Düsseldorfu prevádzkovali firmu, sú podozriví, že Thomasovi R. v jeho činnosti pomáhali. S pomocou ich firmy sa údajne podarilo nadväzovať kontakty a spoluprácu s ľuďmi z oblasti nemeckej vedy a výskumu.

Viac o téme: ZadržanieŠpionážNemeckoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu