Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nemecký politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za zakázaný slogan

Björn Höcke
Björn Höcke (Zdroj: twitter/BjoernHoecke)

HALLE - V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung). Informuje o tom agentúra DPA.

Predseda frakcie AfD v spolkovej krajine Durínsko Höcke je obžalovaný z vedomého použitia symbolov protiústavných a teroristických organizácií. V prípade usvedčenia mu hrozí pokuta až trojročné väzenie.

archívne video

Zuzana Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s komunitou krajanov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Počas prejavu 29. mája 2021 v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko pred svojimi priaznivcami vyhlásil: "Všetko pre našu vlasť, všetko pre Sasko-Anhaltsko, všetko pre Nemecko." Záverečnú časť vety ako svoje motto používali polovojenské jednotky SA Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) z obdobia Weimarskej republiky.

Súd sa viackrát odsúval

Súd sa pre rôzne sťažnosti a požiadavky obhajoby viackrát odsúval. Höckeho právnici žiadali zhotovenie zvukového záznamu z pojednávania, čo však predsedajúci sudca zamietol. Tiež požadovali, aby Spolkový ústavný súd rozhodol, či prípad spadá pod právomoc okresného súdu v Halle. Žalobca vyjadril pre tento postup obhajoby znepokojenie.

Bývalý učiteľ dejepisu Höcke je hlavným kandidátom AfD vo voľbách do spolkového parlamentu v Durínsku 1. septembra. Durínska odnož AfD je klasifikovaná ako extrémistická organizácia. Pre budovou súdu vo štvrtok demonštrovali stovky ľudí, ktorí s politikou tejto strany nesúhlasia. Polícia ich počet odhadla na približne 570.

Viac o téme: SymbolSloganSúd NemeckoAfDBjörn Höcke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu