Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael, uviedol Eštok

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy. (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

BRATISLAVA/BRUSEL - Štátny tajomník rezortu diplomacie SR Marek Eštok v utorok na videokonferencii s ministrami zahraničných vecí ostatných členských krajín EÚ podporil jednotnú reakciu Únie, ktorá podľa neho musí aktívne prispievať k upokojeniu situácie po víkendovom raketovom útoku Iránu na Izrael. Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"S európskymi partnermi sme jednohlasne odsúdili iránsky útok, potvrdili záväzok voči bezpečnosti Izraela a odhodlanosť prispieť k zmierneniu napätia a posilneniu bezpečnosti celého regiónu," uviedol po rokovaní Eštok.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Šéfovia diplomacie členských štátov EÚ a ich námestníci vyzvali všetky strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti pri ďalších krokoch. Snahe o zníženie napätia a hľadanie mierového riešenia má podľa ich vyhlásenia napomôcť tiež aktívnejšia diplomacia s kľúčovými krajinami regiónu.

Vôbec prvý priamy raketový a dronový útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý mnohí pripisujú Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve a zahynulo pri ňom sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

 

 

Viac o téme: MinistriIránIzraelMarek Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu