Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Taiwan postihlo zemetrasenie! Počet obetí vzrástol na 16

Taiwan zasiahlo ničivé zemetrasenie Zobraziť galériu (2)
Taiwan zasiahlo ničivé zemetrasenie (Zdroj: profimedia.sk)

TCHAJ-PEJ - Na 16 vzrástol v stredu počet obetí minulotýždňového silného zemetrasenia na Taiwane. Záchranári našli na turistickom chodníku na východe krajiny ďalšie tri telá, oznámili miestni predstavitelia. Informuje agentúra AFP.

Telá troch nových obetí našli v stredu záchranári, keď sa snažili vyzdvihnúť telá iných dvoch obetí pozdĺž turistickej trasy Ša-kcha-tang v okrese Chua-lien na východe Taiwanu, kde bolo epicentrum zemetrasenia.

archívne video

Ivan Štefanec o výstave orchideí pôvodom z Taiwanu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa taiwanskej Národnej hasičskej agentúry vzrástol počet obetí po objavení ďalších tiel na 16. V oblasti turistickej trasy Ša-kcha-tang v taiwanskom národnom parku Taroko sú nezvestní ešte traja ľudia vrátane dvoch Austrálčanov so singapurským pôvodom.

Taiwan postihlo zemetrasenie! Počet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Taiwanská prezidentka poďakovala

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu navštívila okres Chua-lien a poďakovala záchranárom. Zároveň prisľúbila oblastiam poznačených zemetrasením rýchlu pomoc. "V uplynulom týždni všetci usilovne pracovali a za vašu snahu vám veľmi ďakujem," uviedla Cchaj. "Ústredná vláda je plne odhodlaná a úzko spolupracuje s miestnymi vládami na rýchlej implementácii plánov obnovy po katastrofách a revitalizácie," dodala.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,4 zasiahlo Taiwan 3. apríla a v jeho dôsledku utrpelo zranenia vyše 1100 ľudí. Išlo o najvážnejšie zemetrasenie na ostrove od roku 1999. Taiwan vtedy postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré si vyžiadalo približne 2400 obetí a bolo najsmrteľnejším v dejinách ostrova.

Zdá sa však, že vďaka dodržiavaniu prísnych pravidiel pre výstavbu budov a veľmi rozšírenej príprave obyvateľstva na katastrofy sa tentokrát podarilo odvrátiť väčšiu katastrofu a zamedziť rozsiahlym stratám na životoch.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Taiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu