Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Švajčiarsko oznámilo termín mierovej konferencie o Ukrajine: Rusi útočia na energetickú infraštruktúru

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok znova posťažoval na nedostatočnú vojenskú pomoc zo Západu v boji proti ruskej invázii. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 776

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 776 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Satelitné snímky zverejnené 10. apríla projektom RFE/RL Schemes ukázali poškodenie továrne na lietadlá v ruskej Voronežskej oblasti po správach ukrajinskej vojenskej rozviedky, že drony zasiahli objekt predchádzajúci deň.

21:25 Minister: Severské a pobaltské štáty vyzývajú NATO, aby zvýšilo podporu Ukrajine.

21:00 Štyria ľudia zahynuli a siedmi utrpeli zranenia pri stredajšom ruskom raketovom útoku na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Oznámil to tamojší gubernátor Oleh Kiper, informuje agentúra AFP.

20:00 V Litve zatkli podozrivého z útoku na ruské veľvyslanectvo.

19:30 Ukrajinskí predstavitelia a úrady dnes informovali o úmrtí deviatich civilistov vrátane troch detí pri ruskom ostreľovaní. Obete sú hlásené z Odeskej, Doneckej a Charkovskej oblasti. Vo Vovčansku v Doneckej oblasti zničili podľa tamojšieho predstaviteľa Oleha Synehubovho ruské nálety polikliniku.

18:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že by si "rád" vypočul predstavy exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny s Ruskom. Uviedol to vo videorozhovore so stanicou CNN na Delphskom ekonomickom fóre v Grécku.

18:45 Ukrajina "jednoducho nemôže čakať" na ďalšie systémy protivzdušnej obrany, ktoré potrebuje na odrazenie ruských útokov. Uviedol to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, informuje agentúra AFP.

18:35 Rusko 9. apríla oznámilo, že začalo vyšetrovanie Burisma – ukrajinskej plynárenskej spoločnosti spojenej so synom amerického prezidenta Joea Bidena Hunterom Bidenom – pre financovanie terorizmu, údajne v súvislosti s masovou streľbou v Moskve v marci.

18:00 Takmer 3 štvrtiny nemeckého vývozu zbraní v roku 2024 sú určené pre Ukrajinu.

17:00 Najmenej traja ľudia zahynuli v stredu pri ruských útokoch na ukrajinskú Charkovskú oblasť. Oznámil to tamojší gubernátor Oleh Synehubov, informuje správa agentúry Reuters.

16:15 Švajčiarska vláda v stredu oznámila, že v júni bude hostiť medzinárodnú konferenciu na vysokej úrovni, ktorá má pomôcť načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine. Dúfa, že sa Rusko jedného dňa k tomuto procesu pripojí. Informuje agentúra AP a Reuters.

15:35 Výbor na ochranu novinárov (CPJ) žiada ruské úrady, aby zrušili všetky obvinenia voči novinárovi a zakladateľovi internetovej televízie Dožď Michailovi Zygarovi. Rusko na neho vydalo zatykač, TASR sa odvoláva na vyhlásenie CPJ.

14:57 Čína sa nepodvolí kritike ani tlaku za prehlbovanie svojich vzťahov s Ruskom. V stredu to v reakcii na kritiku námestníka ministra zahraničných vecí USA Kurta Campbella povedala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Informovala o tom agentúra AFP.

14:17 Inflácia v Rusku už prekonala svoj vrchol, hoci spomalenie tempa rastu cien ešte nie je dostatočné na to, aby úrokové sadzby začali klesať. Vyhlásila to v stredu guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. Informuje správa Reuters.

14:00 Medzitým sa navrhuje, aby bol terorista Girkin-Strelkov poslaný na front, aby mohol krvou odčiniť svoju drzosť voči Putinovi.

13:00 Bezpečnostná situácia na slovensko-ukrajinskej hranici sa posilní. Štát to má dosiahnuť i cez projekt TRIGLAV, ktorý bol zameraný na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN). Jeho súčasťou bolo viacero cvičení, vypracovanie operačnej koncepcie i nákup prístrojov. Slovensko a Ukrajina tiež podpíšu dohodu o spolupráci.

12:30 Ruský vojenský vrtuľník spadol po výbuchu na palube, informovalo ukrajinské námorníctvo. Ruský vrtuľník Ka-27 spadol do Čierneho mora po výbuchu na palube, uviedol 10. apríla hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

12:18 Všeobecný súd EÚ v stredu zrušil rozhodnutia Európskej rady prijaté medzi februárom 2022 a marcom 2023 o zaradení ruských oligarchov Michaila Fridmana a Piotra Avena na sankčný zoznam EÚ za ich podporu agresie Ruska voči Ukrajine. Sudcovia vo verdikte konštatovali, že ich zaradenie na zoznam nebolo dostatočne zdôvodnené, informuje DPA.

11:20  Fínsko otvorí veliteľstvo pozemných síl NATO 140 kilometrov od ruských hraníc   Zariadenie sa bude nachádzať v meste Mikkeli. Podľa novín IltaLehti bude veliteľstvo v čase mieru zodpovedné za plánovanie a vykonávanie aliančných výcvikových aktivít v regióne.

10:49 Vláda bude na spoločnom štvrtkovom (11. 4.) rokovaní s ukrajinským kabinetom hovoriť o projektoch cezhraničnej spolupráce, dopravných prepojeniach a spolupráci v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém stretnutia bude aj obnova Ukrajiny. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

10:43 Kyjev v stredu uviedol, že nočné letecké útoky na juhu Ukrajiny poškodili viaceré zariadenia určené na dodávky energie. K takýmto útokom došlo v prístavnom meste Odesa; jednom zo zariadení v Mykolajivskej oblasti zas vypukol požiar, uviedla na platforme Telegram tlačová služba južného velenia ukrajinskej armády. Informuje agentúra DPA.

9:44 Valónska spoločnosť John Cockerill Defense (JCD) prerobí obrnené vozidlá na sanitky, ktoré pošle na Ukrajinu. Ide o súčasť najnovšieho belgického balíka pomoci pre Ukrajinu čeliacu agresii Ruska, uviedla v stredu agentúra Belga.

9:40 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 10. aprílu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:35 Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v stredu rozhodnú o ďalšom predĺžení výnimočného stavu vyhláseného kvôli rusko-ukrajinskej vojne až do 19. novembra. Informuje o tom server hirado.hu.

Vláda premiéra Viktora Orbána 20. marca predložila parlamentu návrh o ďalšie predĺženie trvania výnimočného stavu vyhláseného pôvodne 1. novembra 2022 o ďalších 180 dní. Aktuálny výnimočný stav platí do 23. mája.

9:34 Spojené štáty poslali Ukrajine tisícky zbraní, ktoré skonfiškovali v Arabskom mori. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo spravodlivosti, informuje agentúra DPA. "Spojené štáty doručili 4. apríla ukrajinským ozbrojeným silám vyše 5-tisíc zbraní AK-47, guľometov, ostreľovačských pušiek a RPG-7 a viac ako 500-tisíc nábojov kalibru 7,62 mm," uviedol rezort.

8:43 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 14 zo 17 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na dnes na juh krajiny. Ruské sily odpálili tiež niekoľko striel, z ktorých sa Ukrajine podarilo dve zostreliť, uviedol na telegrame veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk, ktorého citovala agentúra Reuters.

8:42 V ruskej Orenburskej oblasti pokračujú povodne, kvôli ktorým už bolo evakuovaných 7 700 ľudí. Ako uviedla tlačová agentúra TASS, voda zaplavila už takmer 2 900 domov. Povodne si vynútili evakuáciu viac ako 96-tisíc obyvateľov tiež v Kazachstane.

Najhoršie záplavy za posledné desaťročia vyvolal rýchlo topiaci sa sneh z pohoria Ural. Záplava topiacej sa vody zaplavila rozsiahle územia na Urale, západnej Sibíri a tiež v Kazachstane v blízkosti riek, ako je Ural a Tobol. Do dnešného večera má byť evakuovaných viac ako 100-tisíc ľudí, informovala agentúra Reuters.

7:20 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uskutoční vo štvrtok mimoriadnu schôdzku o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorá sa nachádza v centre narastajúceho napätia vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:54 Biely dom v utorok odmietol vyšetrovanie, ktoré začali v Rusku vo veci "financovania terorizmu" zahŕňajúceho západné krajiny. Podľa poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana ide o "nezmysel". Informuje AFP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) predtým oznámil, že prešetruje zdroje príjmu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov a možné zapojenie jednotlivcov spomedzi vládnych predstaviteľov a z komerčných firiem západných krajín. Sledkom pritom spomenul názov firmy, ktorá zamestnávala Huntera Bidena, syna amerického prezidenta Joea Bidena.

6:25 USA oznamujú predaj systému protivzdušnej obrany HAWK na Ukrajine v hodnote 138 miliónov dolárov. Ministerstvo zahraničných vecí schválilo balík zahraničných vojenských predajov pre Ukrajinu v hodnote 138 miliónov dolárov, ktorý umožní nevyhnutné opravy a obstaranie náhradných dielov pre raketové systémy Hawk. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

6:24 Ruské sily zasiahli šesť obcí na severovýchode Ukrajiny v Sumskej oblasti v 14 samostatných útokoch počas dňa, informovala 9. apríla regionálna správa. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:20 Britský minister zahraničných vecí David Cameron žiadal v utorok vo Washingtone amerických republikánov, aby schválili pomoc za niekoľko miliárd dolárov pre Ukrajinu. O toto žiadal v pondelok na návšteve Floridy aj priamo bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom agentúra AFP.

Zelenskyj kritizoval nedostatok zbraní zo Západu

"Naši partneri majú určité zbrane, ktoré dnes potrebujeme, aby sme prežili. A ja jednoducho nechápem, prečo tie zbrane nedostaneme," povedal Zelenskyj, ktorý bol v utorok v Charkove na východe Ukrajiny, v interview pre nemecký denník Bild a ďalšie médiá spoločnosti Axel Springer. Aj nedávno opakovane vyzval na viac systémov protivzdušnej obrany a viac munície, dodala tlačová agentúra DPA.

Zelenskyj navštívil Charkovskú oblasť, ktorú zasiahli ruské útoky, aby si pozrel škody na energetickej infraštruktúre a overil si problémy s dodávkami elektriny. Podľa interview pre Welt, Politico, Business Insider a Onet tiež povedal, že stále dúfa v dodanie nemeckých riadených striel dlhého doletu Taurus.

Rusko môže byť porazené modernými zbraňami zo Západu

Ruský prezident Vladimir Putin vedie vojnu proti Ukrajine viac než dva roky. Zelenskyj dúfa, že Ukrajina dostane od USA miliardy dolárov na vojenskú pomoc. Rusko má výrazne väčšie zásoby zbraní a môže poslať na front bojovať viac ľudí. 

"Ale jednotný Západ má moderné zbraňové systémy," uviedol Zelenskyj. Rusko nimi môže byť porazené a Ukrajina môže vyhrať. Zelenskyj tiež údajne potvrdil, že Ukrajina plánuje novú protiofenzívu na oslobodenie svojich území okupovaných Ruskom. To si bude vyžadovať viac zbraní, predovšetkým z USA.

Ukrajinský líder takisto očakáva, že Donald Trump, ktorý sa usiluje o znovuzvolenie za prezidenta, čoskoro navštívi Ukrajinu. Trump s pozvaním súhlasil. Dátum však nebol stanovený. Zelenskyj opakovane vyhlásil, že bez pomoci Západu Ukrajinu čaká porážka vo vojne. V interview tiež povedal, že chce zostať v krajine aj v prípade možného neúspechu. "Nemôžem opustiť svoju krajinu. Za žiadnych okolností," uviedol.

Viac o téme: BojeútokyRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu