Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úplné ZATMENIE SLNKA vyvolalo sériu konšpirácií: Tisíce ľudí sa nechali OKLAMAŤ! Bizarné teórie sa nenaplnili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Američania a obyvatelia ďalších krajín mohli počas včerajších hodín pozorovať úplné a čiastočné zatmenie Slnka. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už skôr informoval, že nastane tento jav. V priebehu jari začali na sociálnych sieťach pribúdať rôzne konšpirácie. My sme si pre vás vybrali štyri, kde už z názvu jasne vyplýva, že ide o cielené šírenie strachu a paniky. Alebo tomu ľudia skutočne verili?

archívne video

Čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dňa ôsmeho apríla 2024 mohli obyvatelia 15-tich štátov v USA na oblohe pozorovať úplné zatmenie Slnka. Pridali sa k nim aj obyvatelia Mexika a Kanady. Pre USA to bol z hľadiska astronómie významný jav, pretože úplné a čiastočné zatmenie bolo možné vidieť na celom území krajiny. Napríklad v Illions videli zatmenie až po desiatich rokoch. 

Mesiace pred týmto javom sa začali na sociálnych sieťach objavovať rôzne konšpiračné teórie. USA Today upozornil hneď na niekoľko. My sme pre vás vybrali štyri, ktorým uverili tisícky Američanov. 

1. Portál v CERN-e

Príspevok z dňa prvého apríla zobrazuje muža, ktorý divákom rozpráva o svojej návšteve v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN). Podľa neho mala spoločnosť čakať na zatmenie Slnka, kedy mala robiť ďalšie pokusy.  

"Opäť dajú do pohybu urýchľovač častíc a začnú ho testovať v deň zatmenia. Robia to v koordinácii so zatmením, aby otvorili portál, akúsi bránu," vyjadril sa autor videa. Príspevok bol za štyri dni zdieľaný viac ako 1000-krát.

CERN používa svoj Veľký hadrónový urýchľovač na štúdium hmoty. Vďaka nemu ľudstvo objavilo častice Higgsovho bozónu alebo "božské častice". Vedci tvrdia, že tento nález pomáha vysvetliť teóriu veľkého tresku a vznik vesmíru.

Sophie Tesauriová, hovorkyňa CERN-u, sa k tejto konšpirácii vyjadrila, že medzi tým, čo CERN robí, a zatmením Slnka neexistuje žiadna súvislosť. "To, čo robíme v CERN-e, je časticová fyzika, ktorá má len málo spoločného s astrofyzikou," vysvetlila. 

Profesor fyziky na University of Buffalo v USA Dejan Stojkovič teóriu portálu úplne vyvrátil: "CERN by nedokázal vytvoriť akýsi portál, aj keby chcel. Na vytvorenie portálu, alebo čiernej diery, dokonca aj mikroskopickej, s našou súčasnou technológiou, v kontexte našich štandardných teórií gravitácie, by sme potrebovali urýchľovač častíc veľký ako celý vesmír. Nie je možné, aby sme niečo podobné vytvorili," povedal Stojkovič. 

Tvrdenie je nesprávne aj vzhľadom o načasovaní testovania CERN-u. "Je síce pravda, že každý rok po krátkej zimnej technickej zastávke dochádza v CERN-e k reštartovaniu urýchľovača častíc. Tento rok sme ho však spustili už ôsmeho marca, teda celý mesiac pred zatmením Slnka," doplnila Tesauriová na záver. 

Viac o téme: Čierna dieraKonšpirácieTri mesiaceBirdmanUSAWashingtonCERNMothmanZatmenie Slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu