Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Planétu ZEM dnes zahalí tma: Obyvatelia TÝCHTO miest budú môcť sledovať úplné ZATMENIE SLNKA, už o pár hodín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Práve dnes, v pondelok ôsmeho apríla, budú môcť obyvatelia Spojených štátov pozorovať na oblohe netradičný vesmírny úkaz. Slnečné lúče sa na pár chvíľ jednoducho stratia, pretože medzi Slnkom a Zemou sa objaví Mesiac. Tomuto úkazu sa hovorí zatmenie Slnka. Pre niektoré americké štáty to bude len druhý takýto jav za posledných desať rokov.

archívne video

Čiastočné zatmenie Slnka na Slovensku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dnes, v pondelok 8. apríla, budú môcť obyvatelia Spojených štátov amerických sledovať úplné zatmenie Slnka. Tento úkaz bude podľa space.com viditeľný priamo v 15-tich federálnych štátoch USA, v Mexiku aj Kanade. Mesiac sa počas dňa dostane medzi Zem a slnečné lúče, ktoré k nám dopadajú. Výsledkom bude zatmenie. 

Aspoň čiastočné zatmenie Slnka bude viditeľné vo všetkých ostatných 35-tich štátoch USA. Space.com dokonca zverejnil tabuľku, kedy sa zatmenie začne v jednotlivých častiach USA aj koľko bude trvať. Úkaz bude vo všeobecnosti krátky. Najdlhšie zatmenie potrvá len niečo cez štyri minúty, no Američania si ho rozhodne nenechajú ujsť. 

Viditeľné aj v Európe

Oblasť viditeľnosti úplného zatmenia vedie cez Mexiko, Spojené štáty americké a Kanadu. "Najdlhšie dôjde k zákrytu Slnka Mesiacom na štyri minúty a dvadsaťosem sekúnd severne od mexického mestečka Nazas," uviedol pre Denník.cz riaditeľ Hvezdárne a planetária Brno Jiří Dušek.

Zhruba 43 miliónov ľudí môže vidieť úplné zatmenie. "Deň sa na krátku dobu zmení na podivnú noc," doplnil s tým, že viditeľná bude slnečná atmosféra, takzvaná korona, najjasnejšie hviezdy a tiež planéty Jupiter, Venuša a Saturn. Čiastočné zatmenie bude viditeľné takmer po celej Severnej Amerike a tiež v najzápadnejšej časti Európy. Uvidieť ho môže cez 600 miliónov ľudí.

Zatmenie Slnka nad Spojenými štátmi americkými dňa 8. apríla 2024
Zobraziť galériu (5)
Zatmenie Slnka nad Spojenými štátmi americkými dňa 8. apríla 2024  (Zdroj: ss.webp)

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď Mesiac prechádza priamo medzi Slnkom a Zemou a vrhá tieň na našu planétu. Na mieste úplného zatmenia sa zdá, že má rovnakú veľkosť ako Slnko, vtedy neprenikajú na zemský povrch žiadne slnečné lúče. 

Nikdy nepozerať priamo do Slnka 

Vedci upozorňujú, aby ste sa nikdy a za žiadnych okolností nepozerali priamo do Slnka. Pri sledovaní podobnej udalosti je potrebné zamedziť pohľadu na priame slnečné lúče. Najlepšou pomôckou sú slnečné okuliare s UV filtrom. Rovnako to platí aj pre fotoaparáty, ďalekohľady či teleskopy. Mali by byť vybavené šošovkami. Ktoré tlmia priamy pohľad na našu hviezdu. 

Planétu ZEM dnes zahalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V prírode nastane chaos  

Adam Hartstone-Rose zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne v štúdii zameranej na zmeny v správaní zveri uviedol, že väčšina druhov považuje zatmenie Slnka za príchod noci. Denné vtáky a hmyz stíchnu a uchýlia sa do hniezd. Podobne sa však môžu zachovať aj primáti. "Gorily pozorované v zoologickej záhrade cez deň trávili čas vo vonkajšom výbehu. S príchodom zatmenia sa chceli vrátiť dovnútra expozície, lenže dvere boli zatvorené, čo ich zmiatlo," povedal pre časopis New Scientist.

Planétu ZEM dnes zahalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozoruhodné bolo aj správanie šimpanzov v zajatí v roku 1984. Magazín Time s odkazom na štúdiu v American Journal of Primatology napísal, že primáti sa vyšplhali na najvyšší bod vo výbehu a pozorovali dianie na oblohe. Podľa odborníkov bola táto reakcia podobná ľudskému správaniu.

Planétu ZEM dnes zahalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Osobitné správanie žiráf si v africkej Zambii všimla lovkyňa zatmenia Tora Greveová. "Žirafy po celý čas zatmenia pobehovali okolo vodnej nádrže. Akonáhle jav ustal, zastavili sa a znovu sa pásli," vysvetlila časopis National Geographic . Dodala, že si tiež všimla jašterov, ktorí na mieste stuhli, pravdepodobne kvôli náhlemu ochladeniu vzduchu. CNN zase uviedlo, že korytnačky galapážske sa počas zatmenia začali páriť.

Prerušenie fotosyntézy

Tiež u bezstavovcov živočíchov došlo k podivuhodným situáciám. Podľa New Scientist vedci zaznamenali pavúky dávajúce dole siete. Úkaz má vplyv aj na stromy a rastliny. Podľa Washington Post biológovia z Univerzity v Indiane zistili, že fotosyntéza počas zatmenia prudko poklesla a trvalo niekoľko hodín, kým sa vrátila do normálu.

Viac o téme: VesmírUSAKanadaMexikoSlnkoZatmenie SlnkaVedaVesmírny úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu