Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinci zničili najväčší tankový konvoj od začiatku vojny! VIDEO Totálnej skazy pri Tonenke, Rusi besnia

Ukrajinská armáda zasiahla najväčší ruský konvoj od začiatku vojny. Kremeľ prišiel minimálne o 20 tankov
Ukrajinská armáda zasiahla najväčší ruský konvoj od začiatku vojny. Kremeľ prišiel minimálne o 20 tankov (Zdroj: YouTube/The Telegraph, X/Anton Geraščenko)

TONENKE – Počas dlhotrvajúcej vojny na Ukrajine sa na sociálnych sieťach objavujú aj zábery zásahov vojenských zariadení. Ukrajinskej armáde sa nedávno podarilo zasiahnuť celý ruský konvoj. Zábery ukazujú priamy zásah a aj to, čo z neho zostalo.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinským armádnym silám sa podarilo zničiť v priebehu paľby hneď niekoľko ruských cieľov. Obrancovia v Donecku hlásia, že odrazili útok ruského konvoja. Podľa Daily Mail mal byť zložený z 36-tich ruských tankov a 12-tich bojových vozidiel BMP, ktoré dňa 30. marca zaútočili na mesto Tonenke (západne od Avdiivky).

Rozhodnutie zaútočiť 

Zábery z dronov zaznamenali, ako sa mohutný konvoj rúti cez polia, až kým mu cestu neprekrížila 25. ukrajinská výsadková brigáda "Sičeslav". Konvoj musel spomaliť aj z dôvodu prechodu popri mínovom poli. Presne v tom okamihu sa Ukrajinci rozhodli zaútočiť. 

Obrovské straty

Zásah bol doslova zdrvujúci. Kusy železa lietali všade naokolo. Kým sa Rusi stihli otočiť a vydať na ústup, prišli o najmenej 20 tankov. Straty mali nahlásiť predstavitelia ukrajinskej armády. Neskôr  to zo satelitných snímok potvrdil aj Inštitút pre štúdium vojny.  

Toto víťazstvo je pre morálku a obranu ukrajinskej armády viac ako významné. V súčasnej dobe sa ruský front pomaly posúva do vnútrozemia. Územia vplyvu Kremľa sa rozšírili ako v Donecku, tak aj v Chersone. 

Rusi zúria 

Ukrajinský DeepState a Forbes označili útok za najväčší počas celej vojny. Bitka sa odohrala na západnom okraji Tonenke, kde sa ruské sily snažia postúpiť po dobytí Avdiivky ďalej do vnútrozemia. Informoval o tom poradca ukrajinského ministra obrany Anton Geraščenko. Ruský vojnový novinár Jurij Kotyonok priznal straty na živej sile a vybavení, pričom potvrdil, že tanky a BMP boli doslova poslané do mínového poľa: "V žiadnej vojne nemôžu byť mínové polia vyčistené jednotkami útočiacej armády," povedal zhrozene. "Ruskí velitelia sa z ničoho nepoučia," komentoval zničený konvoj izraelský vojenský novinár Sergej Auslander.

Viac o téme: ZásahRuský konvojVojna na UkrajineAvdiivkaTonenke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu