Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Bomba vo vozidle zabila na východe Ukrajiny Ruskom vymenovaného predstaviteľa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina si v nedeľu pripomenula druhé výročie oslobodenia mesta Buča ležiaceho v metropolitnej oblasti Kyjeva, kde boli po vytlačení ruských jednotiek z tohto územia objavené masové hroby s telami civilistov. Buča stala tak pre svet stala symbolom ruských zverstiev spáchaných vo vojne proti Ukrajine. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 767

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 767 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:39 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil úradníkom a zákonodarcom urýchlene sa venovať zvýšeniu daní zámožným spoluobčanom a prosperujúcim firmám, aby naplnil štátny rozpočet, ktorý tento rok minie každý tretí rubeľ na armádu a výrobu zbraní. Putin dal vláde a snemovni pokyn vykonať do 31. júla zmeny daňových zákonov, aby sa dosiahlo "spravodlivé rozdelenie daňovej záťaže so zreteľom na výšku príjmov daňovníkov", uviedol dnes server The Moscow Times s odvolaním sa na prehľad príkazov hlavy štátu, zverejnený Kremľom.

20:48 Skupina protikremeľských hackerov ukradla po smrti Alexeja Navaľného databázu ruských väzňov obsahujúcu státisíce mien a dúfa, že ju bude môcť použiť na získanie ďalších informácií o tom, ako zomrel, informovala dnes CNN.

20:47 V Kyjeve zadržali Ukrajinca, ktorý údajne dodával Rusku stavebný materiál používaný na protitankovú obranu "dračie zuby", uviedla dnes Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

18:38 Podľa prieskumu ukrajinského Inštitútu sociálnej a politickej psychológie zverejneného väčšina Ukrajincov tvrdí, že chápe motiváciu tých, ktorí sa snažia vyhnúť mobilizácii.

17:25 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes zúčastnil na trojhodinovom stretnutí s vysokými predstaviteľmi armády a vlády, na ktorom diskutoval o výrobe dronov a systémoch elektronického boja.

16:42 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok oznámila, že rozbila "teroristickú bunku" v južnom Rusku, ktorej členovia poskytli zbrane a peniaze podozrivým z útoku na koncertnú halu na okraji Moskvy. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

16:03 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že zatkla štyroch údajných spolupáchateľov teroristického útoku pri Moskve, uviedla dnes ruská štátna agentúra RIA Novosti.

16:02 Bomba umiestnená vo vozidle zabila v pondelok v Ruskom kontrolovanej časti východu Ukrajiny predstaviteľa okupačnej správy. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP, píše TASR. Vo vozidle v meste Starobiľsk v Luhanskej oblasti explodovalo popoludní "neznáme zariadenie", uviedla miestna pobočka ruského Vyšetrovacieho výboru. Zabitým je podľa nej zástupca riaditeľa štátneho centra služieb pre vzdelávacie organizácie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

15:04 Ruský súd v pondelok predĺžil do 5. júna vyšetrovaciu väzbu pre americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú. Podľa jej zamestnávateľa bola obvinená zo šírenia "nepravdivých informácií", TASR informuje podľa agentúry AFP.

14:18 Irán minulý mesiac pred streľbou pri Moskve varoval Rusko pred možnosťou rozsiahlej "teroristickej operácie" na ruskom území, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tri nemenované zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

13:40 Štyria cudzinci zadržaní v nedeľu v ruskom Dagestane sa podieľali na financovaní teroristického útoku v koncertnej hale pri Moskve z konca marca a dodali útočníkom zbrane, uviedla dnes agentúra TASS s odvolaním ruskú tajnú službu FSB. Útok v koncertnej sieni Crocus City Hall v Krasnogorsku na predmestí Moskvy si vyžiadal najmenej 144 obetí na živote.

12:50 Rusko použilo 5 hypersonických rakiet Zircon proti Kyjevu v roku 2024. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

10:08 Ukrajinské vzdušné sily zostrelili v noci na pondelok dva z troch dronov Šáhid, ktoré vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Generálny štáb ukrajinskej armády neposkytol o nočnom dronovom útoku Ruska vo svojej pravidelnej správe o situácii zverejňovanej na sociálnej sieti Facebook nijaké bližšie informácie.

9:32 Francúzsko očakáva, že Čína vyšle jasnú správu Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné po stretnutí so svojím rezortným kolegom v Pekingu, informuje o tom správa z agentúry AFP. "Očakávame, že Čína vyšle Rusku veľmi jasnú správu," uviedol Séjourné na spoločnej tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom Wang Im.

9:11 Rusko môže svoju potenciálnu neskorú jarnú alebo letnú ofenzívu zamerať proti Ukrajine v západnej časti Doneckej oblasti, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:39 Ruské sily 31. marca 39-krát zaútočili na hranice Sumskej oblasti a zaútočili na 11 obcí v oblasti, informovala regionálna vojenská správa. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

Ukrajina si v nedeľu pripomenula druhé výročie oslobodenia mesta Buča

Pri príležitosti druhého výročia oslobodenia Buče od ruských okupantov do mesta zavítal prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší predstavitelia ukrajinského vedenia. V prejave po slávnostnom vztýčení ukrajinskej vlajky pri Pamätníku obrancov Buče Zelenskyj zdôraznil, že vojna na Ukrajine nesmie nikoho na svete nechať ľahostajným.

"Toto je vojna za právo na existenciu nášho štátu a zároveň aj za právo každého človeka na život....Toto je vojna (za to), aby sa nikto neodvážil správať sa voči iným ako divý zver," vyhlásil Zelenskyj podľa statusu zverejneného na sociálnej sieti Facebook. Zelenskyj vo svojom príhovore vyjadril presvedčenie, že "práve tu, na Ukrajine, pri ochrane našich ľudí, našich životov, nášho štátu, víťazí ľudskosť".

Ukrajinský prezident doplnil, že pred rozpútaním agresie voči iným Rusko vždy najprv "zničilo svoju vlastnú morálku a z násilia a nenávisti urobilo svoju ideológiu". Zelenskyj v súvislosti s tým upozornil, že "takéto systémy (ako ruský) sa len tak nezastavia". Zastaví ich však podľa Zelenského "sila, jednota, odhodlanie a zistenie toho, čo chcú (svojím konaním vlastne) zničiť".

Na záver svojho príhovoru sa Zelenskyj poďakoval "všetkým na svete, ktorí nám skutočne pomáhajú" i všetkým obrancom Ukrajiny. Ukrajinská generálna prokuratúra v marci 2023 uviedla, že v okrese Buča bolo zabitých viac ako 1 400 civilistov vrátane 637 priamo v Buči. Mnohé z obetí mali na tele strelné zranenia. Bilancia obetí v rámci okresu Buča zahŕňala aj 37 detí, ktoré boli zavraždené.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu