Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prach zo Sahary to poriadne komplikuje: Zhoršil kvalitu vzduchu vo viacerých európskych krajinách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

ŽENEVA - Švajčiarsko a juhovýchodné Francúzsko zahalili oblaky saharského prachu, čo viedlo k výraznému zhoršeniu kvality ovzdušia, poklesu slnečného svitu a zníženiu viditeľnosti, informovala agentúra AFP. V nedeľu sa situácia v oboch krajinách má zlepšiť.

Meteorologická služba MeteoSuisse v sobotu na sieti X spresnila, že vo Švajčiarsku daný fenomén pozorovala už v piatok. Keďže prach sa koncentruje vo výške pod 3000 metrov, kvalita ovzdušia sa obzvlášť zhoršila v koridore vedúcom z juhozápadu na severovýchod krajiny.

archívne video

Počas prác na poli sa z vysušenej pôdy dvíhajú kúdoly prachu (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa prepočtov sa nad Švajčiarskom ocitlo približne 180.000 ton prachu, čo je dvojnásobok úrovne zaznamenanej počas nedávnych podobných javov, povedal pre verejnoprávny rozhlas prognostik Roman Brogli.

V susednom Francúzsku úrady na juhovýchode a juhu oznámili, že v sobotu bol prekročený prah znečistenia ovzdušia, pričom úrady v departemente Hérault vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali intenzívnej fyzickej námahe, a to najmä tí, ktorí majú problémy so srdcom alebo dýchacími cestami.

Saharská púšť uvoľňuje ročne 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu

Zatiaľ čo najväčšie častice sa rýchlo vracajú späť na Zem, najmenšie môžu byť unášané aj tisíce kilometrov. Piesok dodáva snehu oranžový odtieň a môže ovplyvniť procesy topenia, najmä v prípade ľadovcov, ktoré sa zmenšujú, keď priemerné teploty stúpajú. Prachové častice totiž znižujú schopnosť ľadu odrážať slnečné svetlo.

Viac o téme: PrachVzduchFrancúzskoŠvajčiarskoSahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu